Barnen springer ut från skolan i Parkland, Florida.

Flera döda i skolskjutning i Florida

Uppdaterad
Publicerad

17 personer har dödats i en skolskjutning i Parkland i den amerikanska delstaten Florida. Den misstänkte skytten är en 19-årig man och före detta elev på skolan. Han kunde gripas efter dådet.

Amerikansk polis ryckte på onsdagseftermiddagen lokal tid ut på ett larm om en pågående skottlossning på skolan Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland,  Florida.

Tv-bilder från platsen har visat hur polis leder bort en person i röd tröja som enligt flera amerikansk medier ska vara den misstänkta skytten. På filmklippen kan man se hur flera poliser står runt den misstänkta skytten som bär handfängsel bredvid en polisbil en bit från skolan.

17 dödsoffer

Sammanlagt 17 personer har dödats, bekräftar den lokala polismyndigheten vid en presskonferens strax efter midnatt svensk tid. Tolv av dem ska ha hittats döda inne i skolan, och tre utanför skolbyggnaden. De sista två avled senare på sjukhus av sina skador. Bland de döda finns både elever och vuxna.

– Det är en katastrof. Det finns verkligen inga ord, säger ortens polischef Scott Israel inför en samlad presskår.

Det har också bekräftats att 16 skottskadade personer har förts till sjukhus. Två av dessa ska alltså ha avlidit av sina skador och räknas till de 17 dödsoffren. Minst tre av de skadade ska fortfarande vara i allvarligt tillstånd, men det är oklart hur svårt de övriga 11 personerna är skadade.

Elever och lärare barrikaderade sig

Insatsstyrkan SWAT gick vid insatsen in i skolan med hundar, skriver CBS News. Även den federala polisen FBI har undsatt lokal polis på plats.

Enligt polisen i Coral Springs blev elever och lärare tillsagda att stanna inne på skolan och barrikadera sig tills dess att polisen kunde nå dem.

”Plötsligt hördes ett högt ljud... folk gråter i garderoben” skrev en elev som uppges ha haft sms-kontakt med CBS News från den garderob där hen gömt sig.

Trump kommenterar

USA:s president Donald Trump har informerats om skjutningen, skriver ABC 15. Han har också själv twittrat om händelsen:

”Mina böner och beklaganden går till de anhöriga till offren för den hemska skjutningen i Florida. Inga barn, lärare eller någon annan ska känna sig otrygg i en amerikansk skola”, skriver presidenten, som också ska ha talat direkt med Floridas guvernör.

Fakta: Uppmärksammade skottdåd på skolor

  • I december 2012 trängde sig den 20-årige Adam Lanza in i en grundskola i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade även sin mor innan han begick självmord.
  • I mars 2009 dog 15 personer när en 17-årig före detta elev sköt vilt på en skola i Winnenden i Tyskland.
  • I september 2008 gick en 22-årig elev in på en skola i Kauhajoki, Finland, och öppnade eld. Elva personer dog, inklusive skytten.
  • I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.
  • I november 2007 dödades åtta personer på Jokela-skolan i Tusby i Finland. Den 18-årige gärningsmannen begick sedan självmord.
  • I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.
  • I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.
  • (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.