Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se händelsen i klippet. Foto: EBU/Reuters

Skott mot synagoga och kyrkor i Dagestan – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 19 personer, varav 15 poliser, dödades när två kyrkor och en synagoga attackerades i ryska delrepubliken Dagestan, rapporterar statliga ryska medier. Flera misstänkta gärningsmän ska ha skjutits ihjäl.

”Dagestanpolisen var de första att ställa sig i vägen för icke-människorna, och det kostade dem livet”, skriver Sergej Melikov, regionens guvernör på Telegram.

Klockan var runt 18 lokal tid när ett okänt antal beväpnade män avlossade skott mot två ortodoxa kyrkor och en synagoga i Dagestan, rapporterar ryska medier. Synagogan är belägen i staden Derbent och fattade eld i samband med attacken.

Ett stort antal poliser, fler än 15 enligt regionens guvernör, ska ha dödats i attackerna och flera personer har skadats. En 66-årig präst ska också ha dödats i Derbent.

Ungefär samtidigt uppges en polispostering ha beskjutits i delrepublikens huvudstad Machatjkala. Där har även en kyrkvakt dödats, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Uppemot sex gärningsmän ska ha dödats, men uppgifterna om exakt hur många går isär. Åtminstone två ska ha ”eliminerats” i Derbent och tre i Machatjkala.

Utreder terror

Det är osäkert om och hur händelserna är relaterade till varandra. Händelserna utreds som en terrorattack.

Både Derbent och Machatjkala ligger vid kusten mot Kaspiska havet, cirka 12 mil ifrån varandra.

En sorgeperiod på tre dagar har utlysts.

Förföljelse av judar

I oktober fick flera antisemitiska aktioner i Dagestan och i delrepubliken Kabardinien-Balkarien, som båda har en muslimsk majoritet, internationell uppmärksamhet. Detta bland annat efter att en arg folkmassa stormat flygplatsen i Machatjkala dit ett flygplan från Israel var på väg.

Också ett hotell i Dagestan utsattes för våldsamheter efter att ett rykte uppstått om att det bodde flyktingar från Israel där. Efter att byggnaden genomsökts av personer från folkmassan hängdes en lapp upp från hotellet med texten: ”Förbjudet att komma in för israeliska medborgare (judar)! Och här finns inga!”.

Samtidigt anlades en brand i ett judiskt kulturcenter i den näraliggande delrepubliken Kabardinien-Balkarien. På huset klottrades ”död åt judarna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.