Nicola Sturgeon, ledare för det skotska nationalistpartiet (SNP). Foto: TT

Skottar vill ha ny omröstning om självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Den skotska ledningen föreslår en ny folkomröstning om självständighet, enligt regeringschef Nicola Sturgeon.

I ett tal till det Skotska nationalpartiets (SNP) kongress i Glasgow sa regeringschef Nicola Sturgeon att den brittiska regeringens invandringsretorik bevisar att Torypartiet har tagits över av dess ”otyglade” och främlingsfientliga högerfalang, skriver brittiska The Independent.

Brexit täckmantel för främlingsfientlighet

– Om ni för ett ögonblick tror att jag inte är allvarlig med att göra vad som krävs för att försvara Skotlands intressen – tänk om, sa Sturgeon till kongressen.

#delateuropa

Hon tillade att Torypartiet nu använder Brexit som en ursäkt för främlingsfientlighet som länge präglat partiet i hemlighet.

LÄS MER: ”Ett utspel”, skriver SVT:s EU-expert

Stephen Gethins är ledamot för SNP i det brittiska parlamentet, och håller med om Sturgeons beskrivning av Torypartiet.

– Jag tror att språket som många konservativa politiker nu använder är väldigt oroande. Vi har hört politiker säga att man vill skapa register på utlänningar som jobbar på brittiska företag. Man använder EU-medborgare som spelkort. Vi vill hellre se ett öppet och inkluderande europeiskt Skottland som värderar alla människor lika, oavsett var man kommer ifrån från början. EU- och andra medborgare bidrar till Skottland ekonomiskt – men ännu viktigare berikas Skottlands samhälle av mångfald, säger Gethins.

Hur kommer det här påverka brexit-förhandlingarna?

– Jag hoppas att den brittiska regeringen börjar Skottlands självständighetssträvan på allvar, istället för tomma ord.

Största SNP-kongressen någonsin

I dagarna sker SNP:s största konferens någonsin, där 3.000 delegater ska samlas för att disktuera flera olika angelägenheter. Förutom frågan om Storbritanniens utträde ur EU, kommer även folkhälsoförslag läggas fram, och legaliseringen av kannabis för medicinska syften.

Frågan om självständighet aktuell igen

Den förra folkomröstningen om skotsk självständighet hölls i september 2014. Då röstade 55,3 procent nej till frågan: ”Borde Skottland vara ett självständigt land?”

Men frågan blev aktuell igen efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap, eftersom en majoritet av skottarna ville stanna i unionen.

Skottland och England gick samman i en union på 1700-talet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet