Foto: TT

Skottlossning i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dag av stillsamma högtidlighållanden av årsdagen av polisens dödliga skott mot Michael Brown i Ferguson i Missouri, har kvällen och natten blivit mer orolig.

En person har skjutits i sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter och vårdas nu på sjukhus och tillståndet uppges vara kritiskt, enligt Reuters. Omni rapporterar att den skadade personen är identifierad som en 18-årig man och nära vän till Michael Brown.

Polisen meddelade på en presskonferens tidigare i dag att en man hade öppnat eld mot flera poliser varpå polisen skjutit tillbaka och skadat mannen allvarligt. Under sammandrabbningarna besköts civila polisbilar, vilket polisen i St. Louis visar på Twitter.

Michael Brown sköts till döds av polis

Fyra poliser tjänstlediga

Demonstranterna i sin tur ska, enligt flera källor, ha blivit attackerade med tårgas av polisen. Polischefen Jon Belmar sa under presskonferensen att personer som tar till våld inte är demonstranter.

– Det finns en liten grupp människor som inte vill att vi ska ha fred. . . Vi har inte råd med den här sortens våld, sade han enligt tidningen USA Today. Enligt Belmar ska minst sex skyttar varit inblandade i oroligheterna i samband med protesterna, fyra inblandade poliser har getts tjänstledigt.

50 personer plundrade butik

Sammandrabbningarna ska ha inträffat i Saint Louis-förorten Ferguson, samma området som den svarte tonåringen Michael Brown miste livet i för ett år sedan. Där ska en grupp på cirka 50 personer ha plundrat en skönhetsbutik. Vid West Florissant Avenue syntes en kropp liggandes på gatan och invid en ung kvinna som ropade att hennes bror blivit skjuten.

Lugnare protester under dagen kulminerade

Tidigare under dagen hade människor tidigare samlats till olika fredliga manifestationer, bland annat höll en grupp på cirka 300 personer fyra och en halv minuts tystnad och släppte sedan i väg två vita duvor.

Tiden symboliserade att det tog fyra och en halv timme innan Browns kropp flyttades från gatan efter det att han skjutits. Brown stoppades av polisen, misstänkt för att ha stulit cigaretter. Han var obeväpnad men sköts ihjäl med minst sex skott, vilket ledde till stora protester och kravaller.

I november förra året kom en åtalsjury fram till att inget åtal bör väckas mot polisen som sköt Michael Brown och nya protester bröt då ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet