Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Skott avlossades på möte där Lars Vilks deltog

Uppdaterad
Publicerad

En person dödades i samband med ett attentat mot en debatt i Köpenhamn där Lars Vilks deltog. Enligt polisen var attentatet riktat mot Vilks och polisen jagar just nu en misstänkt gärningsman.

Omkring 30 skott avlossades strax före klockan 16 i kulturhuset Krudttønden i Faelledparken i stadsdelen Österbro. Konstnären Lars Vilks, känd för sina karikatyrer av profeten Muhammed var inbjuden att delta i paneldebatten ”Konst, Hädelse och Yttrandefrihet”. Förutom Vilks medverkade bland andra Frankrikes ambassadör.

Lars Vilks flydde till ett kylrum och klarade sig oskadd, men tre poliser skottskadades. Polisens insatsledare Jørgen Petersen uppger till den danska tidningen Ekstra Bladet att attentatet var riktat mot Vilks. Petersen uppger också att polisen letar efter två svartklädda dansktalande gärningsmän.

– Strax efter klockan 15.30, ambassadören hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättar satirforskaren Dennis Meyhoff Brink, som var med på mötet, för Jyllands-Posten.

Hade livvakter

Omkring 30 skott ska enligt danska medier ha avlossats genom en glasruta i byggnadens foajé och tre poliser träffades. En har skador i bröstet, den andra i benet, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Läget för den tredje är ännu okänt. Motivet är oklart och danska medier rapporterar om att tumult uppstod i samband med att skotten avlossades.

Helle Merete Brix, som ingår i den danska Lars Vilks Komitéen, beskiver händelsen som ett attentatsförsök mot Vilks.

Hon berättar för danska TV2 att Vilks, med livvakter, sökte skydd i ett kylrum när skotten hördes.

– De reagerade mycket lugnt. Det låter kanske bisarrt, men arrangemanget har fortsatt.

Platsen bevakades

Trots att kulturhuset hårdbevakades av den danska säkerhetspolisen lyckades alltså en okänd gärningsman ta sig till platsen.

– Alla blev kontrollerade innan de fick gå in, säger Dennis Meyhoff Brink.

Enligt Meyhoff Brink kallade polisen på förstärkning strax efter skottlossningen och ett stort antal polisbilar och räddningsfordon kördes till platsen.

Polisen jagar just nu en misstänkt gärningsman. Enligt Köpenhamnspolisen har flyktbilen, en svart Volkswagen Polo hittats.  Ingen har ännu gripits.

I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten, och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt mot publiceringen, och al-Qaida i Irak satte ett pris på konstnärens huvud.

För bara ett par månader sedan fick satirtidningen Charlie Hebdo motta Guldhunden, ett pris instiftat av konstnären Lars Vilks. Efter attacken mot tidningen skärptes säkerheten runt honom. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet