Vid attacken i Beersheba skadades flera polismän. Foto: TT

En död och många skadade i skottlossning i Israel

Uppdaterad
Publicerad

En dödades och 11 skadades när en attentatsman gick till attack på en busstation i den israeliska staden Beersheba. Dessutom dödades den misstänkta attentatsmannen. En utländsk man som misstogs för att vara en gärningsman skadades allvarligt av polis.

En israelisk soldat dödades och sex skadades när en man attackerade personer på en busstation i Beersheba i södra Israel.

Gärningsmannen anlände till busstationen och började attackera både civila och poliser med kniv och pistol. Busstationen räknas som ett ”stängt område” med vakter vid ingången och det är oklart hur mannen lyckades ta sig in. Enligt tidningen Times of Israel lyckades mannen få tag på en soldats vapen och började skjuta med det. 

Attacker i Israel

Polisen genomsöker nu området där attacken ägde rum.

Gärningsmannen, som alltså sköts ihjäl av polis, har nu identifierats. Det rör sig om 21-årig israelisk arab. Enligt en polistalesman har en hans anhöriga gripits av säkerhetsstyrkor, misstänkt för inblandning i dådet, rapporterar AP.

Misshandlad till döds

Till en början kom uppgifter om två gärningsmän, men enligt den israeliska tidningen Haaretz uppger den israeliska polisen att man misstagit en eritreansk man för att vara en gärningsman och därför skjutit honom.

Det var en säkerhetsvakt som trodde att den 29-åringe eritreanen deltog i dådet och sköt honom. Därefter misshandlades han av en arg folkmobb och han avled senare på sjukhus, rapporterar israeliska medier.

Uppmaningar från politiker

Efter attacken gick landets biträdande försvarsminister Eli Ben-Dahan ut med en uppmaning till omvärlden att markera mot den palestinska ledningens ”uppmaningar till terrorism”.

– Internationella samfundet måste omedelbart vidta åtgärder för att dämpa uppmaningarna och uppmuntran från palestinska ledare till terrorism. Samfundet ska heller inte ge efter för initiativ att göra Tempelberget till ett internationellt område. Det uppmanar bara till terror, sa Ben-Dahan, skriver Jerusalem Post.

Den senaste tiden har det kommit sådana förslag om Tempelberget, där det finns flera platser som är heliga både inom islam och judendom. Det har gjort att våldsamheterna har eskalerat i området och oroligheterna har präglats av attacker med olika typer av vapen. Den senaste månaden har åtta israeler och minst 40 palestinier dödats i våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet