Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Samir Abu Eid: Människor har ändrat sitt beteende och sin klädsel. Foto: Salim Alsabbagh/SVT, HEDAYATULLAH AMID/EPA/TT

Skräck och oro på Kabuls gator efter maktövertagandet

Uppdaterad
Publicerad

I Kabul hoppas afghaner som flyr undan talibanerna på att komma med ett flyg som ska ta dem därifrån. På gatorna är stämningen i den afghanska huvudstaden helt förändrad.

– Kvinnor som i 20 års tid haft en enkel sjal på sig bär nu en heltäckande burka, säger Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent på plats i Kabul.

På gatorna i Kabul märks oron av efter talibanernas maktövertagande. En afghansk journalist som SVT Nyheter talat med säger att de unga personer man vanligen ser i staden, de som bär jeans och har moderna frisyrer, nu har försvunnit från gatorna. Människor har ändrat sitt beteende, sin klädsel eller så går de överhuvudtaget inte ut.

– Situationen i Kabul i dag är annorlunda jämfört med de senaste två dagarna. Folk är rädda för att bli noterade av talibanerna. Rädslan finns där, oron finns där, folk beter sig inte normalt, säger journalisten.

Byter sjal mot burka

Många oroas för att kvinnor och flickor kommer drabbas hårt av talibanernas maktövertagande. SVT:s korrespondent Samir Abu Eid har mött kvinnor i Kabul som nu känner sig tvungna att byta sjal mot burka.

– Det man är oroad för är att det kommer bli som i slutet av 90-talet under talibanernas styre, med strikta sharialagar, då människor var mer eller mindre förtryckta, säger Samir Abu Eid.

Studenten Zara har gråten i halsen när hon intervjuas av nyhetsbyrån ANI.

– Jag har aldrig någonsin känt sådan stor hjälplöshet, hopplöshet, besvikelse och förtvivlan i mitt liv. Nu kanske 20 års framsteg kommer att utraderas på bara några dagar, säger hon.

Talibanernas talesperson, Sohail Shaheen, säger i en intervju med CNN att flickor och kvinnor ska kunna utbilda sig.

– Vår policy är tydlig och kvinnorna kan fortsätta sin utbildning från grundskolan till högre utbildning, säger han.

Talibaner knackar dörr

Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter har talibanerna gått från dörr till dörr i Kabul och letat efter människor som arbetat för utländska organisationer. Precis så som har skett i andra städer de har tagit över. En afghan säger till SVT att talibaner knackade på dörren i tron att hen hade arbetat på svenska ambassaden.

Kabuls flygplats är luftbron ut ur det Afghanistan som talibanerna nu åter kopplar grepp om. Videoklipp visar hur människor i desperation försöker ta sig ombord på flygplan som evakuerar folk ut ur skräckväldet. Minst sju personer har dödats och två beväpnade personer har skjutits ihjäl av amerikanska trupper, uppger Pentagon. Enligt obekräftade uppgifter till SVT Nyheter så har även afghaner blivit beskjutna av talibaner när de har försökt lämna flygplatsen under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet