Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På FN-skolor i södra Gaza söker många skydd från de israeliska bombningarna. Foto: TT/AFP/Reuters

Skräckslagna Gazabor flyr söderut: ”Jag vill att kriget tar slut så jag kan åka hem”

Uppdaterad
Publicerad

Bomberna slutar inte falla och hotet om en markinvasion kryper allt närmare. Hundratusentals skräckslagna Gazabor flyr söderut, efter Israels varning att civila bör lämna de norra delarna av landremsan.

– Jag vill att kriget tar slut, åka hem och leva som normala människor, säger palenstinska Naeem Ismael.

Sedan Israel satt en deadline för de cirka en miljon invånare i norra Gaza att evakuera pågår nu en massiv folkförflyttning på den fyra mil långa Gazaremsan.

Människor går till fots, åker bil eller transporterar sig på kärror dragna av hästar. Några har fått med sig madrasser och säckar med tillhörigheter.

Naeem Abu Eid har flytt med sin familj till en FN-skola i södra Gaza.

– Vi tog oss hit eftersom vi har små barn och vi var rädda att allt skulle bli värre.

Då gick tidsfristen ut

På lördagen klockan 15:00 svensk tid gick tidsfristen att lämna norra Gaza ut. På bilder från Gaza syns under lördagseftermiddagen tjock svart rök och kraftiga explosioner.

Terrorstämplade Hamas har avfärdat Israels evakueringsorder och uppmanat palestinier att ”inte ge efter utan möta detta vidriga psykologiska krig som förs av ockupationsmakten”.

Se hur det ser ut på FN-skolan i södra Gaza i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.