Filippinernas president Rodrigo Duterte riktade tidigare i år skarp kritik mot restaurang- och hotellägare på Boracay. Foto: Ylva Larsson / SVT / TT

Skräpberg och snusk på paradisön – snart stängs Boracay för turism

Publicerad

Snart är det slutturistat på Boracay. Om tre veckor inleder Filippinerna arbetet med att stänga den vackra paradisön för all turism. Skräpberg och avloppsvatten som skickas ut i havet gör att presidenten gått stenhårt åt turistnäringen på Boracay.

– Antingen städar ni upp eller så stänger jag ön permanent, sade Rodrigo Duterte tidigare i år.

Kritvita stränder. Gassande sol. Vajande palmer. Boracay är nästan så nära paradiset man kan komma, och det har många blivit varse de senaste åren.

Under 2017 hade den filippinska ön närmare två miljoner besök. Men nu blir det stopp.

”Har gjorts till en avloppspool”

Filippinernas kontroversielle president, Rodrigo Duterte, skickade redan i februari ut en varning till näringsidkare på ön om att miljösituationen håller på att hamna helt utom kontroll.

– Jag kommer att ställa er till svars för att ha gjort Boracay till en fiskdamm eller en avloppspool, sade Duterte i februari.

På torsdagen meddelade en talesperson för presidenten att ön kommer att börja stängas för turism från och med 26 april. Beslutet har skapat oro bland de tusentals personer som på ett eller annat sätt jobbar med turism på Boracay, enligt BBC.

Förra året omsatte turismen på ön motsvarande drygt en miljard dollar. Enligt regeringen i Filippinerna kommer berörda företag att kompenseras ekonomiskt.

Myndigheterna har länge varnat turistnäringen på ön, som består av omkring 500 företag. Bland annat har avloppsvatten skickats ut i havet, och stora sopberg har byggts upp på paradisön.

Kan stänga ön permanent

Stängningen av ön kommer att ske i etapper, och enligt BBC är det sex månader som gäller i nuläget. Men Rodrigo Duterte har tydligt förklarat vad som väntar om inte turistnäringen börjar ta ansvar för avloppsvatten, sophantering och miljö på ön.

– Antingen städar ni upp eller så stänger jag ön permanent. Det kommer en tid när inga mer utlänningar kan åka dit, sade Duterte i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.