Texas guvernör Greg Abbott. Foto: Reuters

Skyhöga räkningar efter Texasoväder: ”Kommer göra allt för att lösa det”

Uppdaterad
Publicerad

Vinterstormen som drabbade Texas förra veckan gjorde miljontals vatten- och strömlösa. På många platser råder fortfarande vattenbrist och när elen väl kom tillbaka så blev det till ett pris på tiotusentals dollar.

Elpriset har skjutit i höjden sedan kylan och snön lamslog delstaten Texas i USA, och elnätet ansträngdes till bristningsgränsen.

Elpriset i Texas tilläts då höjas till nio dollar per kilowattimme – vilket är uppemot 300 gånger högre än normalpriset – och vissa kunder har fått saftiga elräkningar under den senaste veckan.

– Jag hade ingen aning om att det kunde bli så här dyrt, säger Dallasbon John Spiggs, som har blivit skuldsatt till sitt elbolag, till TT.

Men nu agerar myndigheterna. Bland annat har man stoppat elbolagen från att koppla ifrån elen till hus med obetalda räkningar och man begränsar bolagens möjligheter att skicka höga fakturor.

– Vi förstår vikten av den här frågan och vi kommer göra allt vad vi kan för att lösa det, säger Texas guvernör Greg Abbott till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.