Någonstans på denna soptipp finns en hårddisk med bitcoin till ett värde av 50 miljoner kronor. Foto: Skärmdump från Google Maps

Slängde hårddisk värd 50 miljoner på soptippen

Uppdaterad
Publicerad

En man i Wales insåg strax efter att han slängt sin gamla hårddisk att de 7.500 bitcoin som fanns på hårddisken var värda närmare 50 miljoner kronor.

James Howell testade att ”gräva” efter bitcoin sommaren 2009, strax efter att valutan hade skapats, skriver Coindesk. Han lyckades få ihop 7.500 stycken bitcoin innan han lade ner verksamheten för att hans flickvän klagade på att datorn förde oväsen (dess fläktar gick varma när datorn ansträngdes för att räkna på Bitcoin-algoritmer).

Glömde bort saken

Han glömde mer eller mindre bort saken och efter att datorn gått sönder sparade han bara hårddisken i en låda tills det var dags att rensa ut på kontoret i somras. Då slängde han hårddisken i soptunnan.

Bitcoin

– Just nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta, sa James Howell till The Guardian. Om jag mot all förmodan skulle få tillbaka mina bitcoin skulle jag först tacka några i bitcoin-forumen. De var de som fick mig att få tummen ur och ta mig ner till soptippen för att börja leta.

Ungefär en meter ner

Personalen på soptippen sa till James att det skulle behövas minst 15 man och två grävmaskiner för att man skulle ha en chans att hitta hårddisken. Men det enorma värdet på hårddisken gör nu att soptippens föreståndare befarar att andra skattletare ska försöka ta sig in på området för att leta efter hårddisken.

Soptippen är flera fotbollsplaner stor, och personalen bedömer att en hårddisk som slängdes i somras borde finnas ungefär en meter under ytskiktet.

År 2009, när James Howell först skapade sina bitcoin, var varje enskild bitcoin bara värd ören. Under åren som gått har värdet ökat till idag cirka 1000 dollar per bitcoin, motsvarande nästan 7000 svenska kronor, per bitcoin.

Fakta

Fakta: Bitcoin

* En bitcoin, flera bitcoin. Ordet uttalas likadant i singular som plural. Första bokstaven ska vara gemen (liksom i ”internet” eller ”krona”). Vill man däremot referera till det underliggande protokollet (själva systemet) är det mer lämpligt att använda en versal bokstav i början. ”Bitcoin” är alltså ett egennamn som refererar till själva tekniken, ”bitcoin” referar till en enskild enhet av valutan.

* XBT börjar allt mer betraktas som förkortningen för en bitcoins växlingskurs gentemot dollarn, men det talas också om att XBT kan komma att referera till en millibitcoin, alltså 0.001 bitcoin. Den enheten kan också uttalas millibit och motsvarar i dagsläget (den 25 november 2013) ungefär fem kronor. En ”hel” bitcoin motsvarade samtidigt cirka 5.000 kronor.

* Bitcoin betraktas av Finansinspektionen som ett ”betalningsmedel”, inte en valuta, men det spelar mindre roll för användarna som kan betrakta fenomenet som ett finansiellt instrument, som en internationell transaktionsmetod, en handelsvara eller en valuta, exempelvis. Många fler användningsområden för bitcoin finns dock (som aktiebok, villkorat testamente, omröstningar och mycket annat).

* En bitcoin är delbar ner till åtta decimaler (en hundramiljondels av en bitcoin), så man skulle kunna köpa en limpa bröd för 0.003 bitcoin (3 millibit, cirka 15 kronor i dagsläget). Därför spelar det mindre roll hur mycket varje ”hel” bitcoin är värd när de används för att köpa eller sälja varor.

* Även dessa mindre enheter har egennamn, som en mikrobitcoin, eller en millibitcoin. Den just nu minsta enheten, 0.00000001 bitcoin, kallas en ”Satoshi”, efter upphovsmannen/männen bakom systemet.

* Det är inte känt vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, den förmodade upphovsmannen/-männen/-kvinnorna bakom idén till systemet, men många har jagat hen. Här är en översikt av vissa av teorierna kring vem det skulle kunna vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet