Foto: Carlos Barria/Reuters

Släppta Mueller-rapporten: Donald Trump försökte ta kontroll över utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Trump ska ha försökt ta kontroll över utredningen och tvinga bort den särskilda åklagaren. Det framgår av den nu offentligjorda Mueller-rapporten. Redan när han fick höra talas om den särskilda åklagaren ska Trump ha utbrustit:

– Det här är slutet för mitt presidentskap. Jag är körd.

Enligt Reuters uppger rapporten att advokater hade svårt att bedöma om det handlade om förhindrande av rättvisan, och att ett traditionellt åtalsbeslut inte gjordes. Det uppges även att Trump aldrig kallades av åklagaren eftersom detta skulle orsaka en substanstiell fördröjning i ett sent skede av utredningen.

Försökte ta kontroll

Enligt AP står det att finna i utredningen att Trump ska ha försökt ta kontroll över denna och tvinga bort den särskilda åklagaren. Utredarna fann bevis för att Trump sparkade FBI-chefen James Comey på grund av han inte ville gå ut offentligt och säga att Trump inte var under utredning.

Avskedandet av Comey var en av de episoder som Mueller granskade för att avgöra om Trump begått några övertramp. Andra tillfällen och ageranden som sattes under lupp var bland annat Trumps order till underordnade att se till att Mueller skulle få sparken, och försök att övertala personer från att lämna vittnesmål.

Ville få Mueller sparkad

Enligt Reuters ska Trump upprepade gånger bett rådgivaren Don McGahn att lägga sig i justitiedepartementets arbete efter att Comey berättade om Trumpkampanjens utredning för kongressen.

Enligt Don McGahn ska presidenten bett honom övertala dåvarande justitieministern Rod Rosenstein att ta ifrån Mueller utnämningen som särskild åklagare.

– Mueller måste bort, ska presidenten ha sagt.

Don McGhan vägrade dock göra som han blev ombedd.

Mueller skriver själv i rapporten att presidentens försök att påverka utredningen misslyckades i stort, men huvudsakligen på grund av att hans medarbetare vägrade lyda order eller göra som de blev ombedda.

Fler påtryckningar

Trump ska även ha försökt diskutera utredningen med regeringstjänstemannen Daniel Coates, som jobbade med inrikessäkerhetsfrågor – denne ska då ha sagt till presidenten att hans jobb inte var att lägga sig i utredningar. Han ska också ha sett till att kampanjledaren Corey Lewandowski bad den förre justitieministern Jeff Sessions att fördöma Rysslandsutredningen som ”väldigt orättvis”.

Flynns samtal

Enligt rapporten finns vissa bevis för att Trump ska ha känt till de samtal som ägt rum med den ryska ambassadören Sergej Kisljak – som säkerhetsrådgivaren Michael Flynn ljög om, och sedermera fick lämna sin post. Bevisen var dock inte tillräckliga för att kunna säga att Trump försökt hindra rättvisan.

Hade kontakt med Wikileaks

Enligt rapporten hade presidentens son, Donald Trump Jr, direktkontakt med med Wikileaks under presidentvalskampanjen. Wikileaks ska ha skickat Trump Jr ett lösenord till sidan putintrump.org. Lösenordet fungerade bra, ska presidentsonen ha meddelat personal som jobbade inom kampanjen.

Trumps reaktion: ”Jag är körd”

Sidan 290 i rapporten återger när Trumps först fick höra talas om att Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för utredningen.

– Det här är slutet för mitt presidentskap. Jag är körd, ska Trump ha utbrustit då och fortsatt om konsekvenserna av utnämningen:

– Det tar flera år och jag kommer inte kunna göra någonting. Det här är det värsta som någonsin hänt mig.

Händelsen antecknades av en anställd som närvarade vid tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.