Tung kärlek. Foto: TT

Slut för kärlekslås på parisiska Pont des Arts

Uppdaterad
Publicerad

Att kärlek kan göra ont vet de flesta. Ibland kan för mycket kärlek till och med försätta dig i livsfara. I kärlekens huvudstad Paris ska nu de populära kärlekshänglåsen på Pont des Arts rensas bort en gång för alla. Anledningen är att den enorma extra tyngden riskerar få bron att kollapsa.

Många, många är de par som symboliskt har låst fast sin eviga kärlek på bron Pont des Arts som sträcker sig över floden Seine i centrala Paris. Att fästa sitt ”cadenas d’amour”, kärlekshänglås, på brons räcke har varit en populär tradition i många år.

Även om kärleken för många par kanske lever vidare, är nu hänglåsens saga all.

”Sliter ner stadens kulturarv”

Borgmästeriet i Paris har i veckan beslutat att från och med nu på måndag rensa hela bron på hänglås, och förhindra att nya sätts upp, rapporterar le Parisien.

– Hundratusentals hänglås sitter fast på några av Paris broar. Fenomenet för med sig två problem: en långsiktig nedslitning av stadens kulturarv och en säkerhetsrisk för besökare, såväl parisare som turister, skriver politikerna i en kommuniké.

Att låsen trots sina goda intentioner kan utgöra fara för liv och lem bevisades bara förra sommaren, då flera delar av räcket på bron kollapsade under låsens tyngd. Strax efteråt stängdes bron för all trafik av rädsla för att hela bron skulle rasa.

Galler blir glasskivor

Pont des Arts är samtidigt inte den enda bron i Frankrikes och kärlekens huvudstad att belamras med mängder av hänglås. Sedan bron börjat bli överfull har många bara vänt sig till främst Pont de l’Archevêché, på andra sidan katedralen Notre Dame, för att fästa nya lås.

Där har dock de styrande redan ingripit, och redan i augusti bytte man ut flera stycken av det galler som agerar broräcke med plana glasskivor, omöjliga att fästa lås på. Lösning bedöms så lyckad att den nu även ska införas på Pont des Arts.

Byts ut mot konst

Från och med måndag stänger således bron för trafik i en hel vecka, under arbetet med att plocka bort låsen. Vid nyöppningen kommer besökare i stället att kunna avnjuta av en tillfällig konstinstallation längs brons kanter, iscensatt av flera internationella, okända konstnärer. Utställningen pågår fram till i höst, då glasskivorna alltså tar sin plats som nya broräcken.

Hur det går för hänglåsen? De lär hamna på en något mindre romantisk plats. Så har det i alla fall gått för de liknande lås som emellanåt sätts upp på Västerbron i Stockholm. Deras saga tar slut på skroten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer