Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leo Varadkar från konservativa Fine Gaelvar var drivande i folkomröstningen om att tillåta abort på Irland. Foto: AP Photo/Peter Morrison, Ben STANSALL / AFP

Slutet kan vara nära för Irlands populära premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Leo Varadkar, ledare för konservativa Fine Gael, har hyllats för sitt agerande under brexit. Trots det ser opinionsundersökningarna inför lördagens val på Irland inte särskilt ljusa ut för Varadkar.

Premiärminister Leo Varadkar har setts som ett tydligt tecken på hur Irland har gått från att vara ett konservativt katolskt land till ett av de mer progressiva i Europa. Varadkar är invandrarson och öppet homosexuell. Han har varit drivande i stora folkomröstningen om att tillåta abort på Irland, något som länge ansågs omöjligt i landet.

För bara ett par månader sedan stöttade över hälften av irländarna premiärministern, och han hyllades för att ha lyckats manövrera den känsliga brexitfrågan med bravur.

Regeringspartiet trea i opinionen

Inför lördagens val ser det dock mörkare ut för Varadkar och hans konservativa parti Fine Gael. I den sista stora opinionsundersökningen innan valet hamnade partiet på tredje plats med 20 procent. Tvåa är högerliberala Fianna Fáil på 23 procent och i topp hamnade vänsternationalistiska Sinn Féin på 25 procent.

Gynnas av brexit

Sinn Féin har tidigare varit stora i opinionen, bland annat under eurokrisen, som slog hårt på Irland. På senare år har de dock backat rejält och resultatet i den sista opinionsundersökningen var något av en skräll.

En anledning till deras stora ökning kan vara den känsliga frågan om gränsen mot Nordirland som diskuterats flitigt under brexitförhandlingarna. Sinn Féin kampanjar nu för att så fort som möjligt driva fram en folkomröstning om återförening av Nordirland, en fråga som orsakat våldsamheter på ön i årtionden.

Konservativa Fine Gael

Leds av premiärminister Leo Varadkar och räknar sitt ursprung från revolutionsledaren Michael Collins, som mördades 1922.

Högerliberala Fianna Fáil

Leds av Micheál Martin och skapades av mångårige statschefen Eamon de Valera.

Vänsternationalistiska Sinn Féin

Leds av Mary Lou McDonald och verkar parallellt även i Nordirland, där vice partiledaren Michelle O'Neill är biträdande regional regeringschef. Tidigare var partiet terrorgruppen IRA:s politiska gren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer