Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan behöva ompröva allt”. Hör experten om hur de ukrainska drönarna lyckas slå ut ryskt artilleri – och därmed förändra modern krigföring. Foto: AP Photo/Libkos/TT

Billiga drönare slår ut allt mer ryskt artilleri – trots att det borde vara omöjligt

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förlitar sig på sin överlägsenhet när det gäller artilleri och skjuter massiva mängder. Men allt mer av det slås ut av små, enkla, drönare som kostar några tusenlappar styck. En utveckling som egentligen inte är möjlig.

– Det var en överraskning både för mig och många andra, säger David Hambling. 

Han är författare och journalist, specialiserad på militär teknologi, framför allt drönare, och följer noga utvecklingen i Ukraina. Den senaste tiden har det börjat användas små billiga racingdrönare, eller FPV-drönare, på slagfältet i Ukraina. Nackdelen är att de bara har maximalt 10 kilometers räckvidd och deras batteritid är begränsad.

Slås ut

Samtidigt som Ryssland har börjat använda flera tunga artilleripjäser slås de ut i allt högre grad av de här små drönarna. Det tunga artilleriet har omkring 10 kilometers räckvidd och måste stå närmare fronten. Precis inom räckhåll för drönarna.

Det som förvånade David Hambling var att det nu finns uppgifter om att även artilleri som befinner sig längre bort från fronten har attackerats av små FPV-drönare. Trots att det egentligen inte ska vara möjligt. Här är en attack som ska ha skett på 17 kilometers avstånd.

Tydlig trend

– Det rör sig fortfarande om ett litet antal, men trenden är tydlig, konstaterar David Hambling.

Det vanligaste är att försöka skjuta ut motståndarens artilleri med hjälp av sitt eget artilleri. Men enligt David Hambling står i dagsläget FPV-drönare för omkring 30 procent av de totala förlusterna av ryskt artilleri och det här kan få betydelse för kriget i stort. Det finns nämligen betydligt större tillgång på drönare än artilleri.

– Det är en enorm uppgång och allt eftersom Ukraina blir skickligare misstänker jag att den andelen bara kommer att öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.