Småbarnspappa hyllas efter pedofilmord

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt pedofilskandal rullas upp i Litauen efter att två människor, däribland en domare, hittats mördade i staden Kaunas. Pappan till ett av de utsatta barnen har tidigare anklagat de mördade för att ha förgripit sig på hans fyraåriga dotter nu hyllas han nu som hjälte på nätet.

Domaren hittades död utanför sitt hem den 5 oktober, skjuten fyra gånger i skrevet och i huvudet. Några timmar senare hittades även en 29-årig kvinna, skjuten till döds nära sitt hem.

Först antog utredarna att morden hade något med domarens yrke att göra, men efter nya uppgifter började en helt annan historia att vecklas upp.

Dottern berättar om övergrepp

I augusti skickade den 37-årige småbarnspappan Drasius Kedys ut över 200 brev till höga politiker och medier i landet. Där anklagade han domaren, den 29-åriga kvinnan och tre andra för att ha utnyttjat hans fyraåriga dotter sexuellt.

På videoinspelningar berättar flickan om vad hon ska ha utsatts för och namnger även flera av förövarna. Flera andra barn ska också ha utsatts för övergreppen.

Försvann efter morden

En omfattande jakt pågår nu både i Litauen och utomlands efter Kedys som har varit försvunnen sedan morden. Det är dock oklart om det finns några formella misstankar mot honom.

Kedys kamp mot de misstänkta pedofilerna uppmärksammades på nätet redan innan morden. Videoklippet med dottern började spridas på olika sajter och snart startades också regelrätta hyllningssajter tillägnade honom.

Nu, snart två veckor efter morden, har Kedys över 20.000 anhängare på Facebook. I kommentarerna hyllas han som en hjälte och många verkar anta att han tagit lagen i egna händer. ”Det är en faders rätt”, skriver en, en annan skriver att pedofiler ska utrotas, en tredje kommentar lyder ”Bra jobbat Drasius. Döda dem alla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.