Italien har över 35 000 döda i pandemin. Foto: CIRO FUSCO/TT

KRÖNIKA: ”Smittan i Italien beskrivs som en helt ny verklighet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En helt ny verklighet. Så beskriver två av Italiens främsta professorer situationen i dag kring coronaviruset.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Italien var först att drabbas i Europa och har över 35.000 döda. Medan vissa andra europeiska länder nu stängt ner delar igen och ser en negativ utveckling är läget i Italien kring döda och sjuka i covid-19 mycket gott.

Professor Alberto Zangrillo på intensivvårdsavdelningen på San Raffaele, ett av Milanos största sjukhus, stod mitt i infernot under våren. När vi möts inför hans morgonpass berättar han att det sen den 18 april inte kommit en enda coronapatient från akuten till intensiven. Läget är likadant på sjukhusen i hela Italien.

Zangrillo säger att det är som ”en helt annan sjukdom” jämfört med i vintras och våras.

Säger att tiden kommer ge svar

Vi tar bilen mot Bergamo, åker i ett häftigt åskregn längs autostradan. Staden räknar flest coronadöda i Italien och sorgen finns i varje vrå – men här råder ändå optimism. På forskningsinstitutet Mario Negri tar professor Giuseppe Remuzzi emot oss, en av Italiens mest ansedda experter. Han uttrycker sig försiktigare än Zangrillo, men lika tydligt, när han konstaterar att läget i Italien är ”extremt bra”. Remuzzi berättar att nästan ingen dör i covid-19 i Italien just nu och att det är så få sjuka att man på institutet inte kan forska på viruset ordentligt.

Vad den snabba vändningen beror på, det vill han inte spekulera i, han säger bara att tiden kommer att ge svar på alla frågor kring viruset.

Vill undvika onödig rädsla

Även i Italien har antalet smittade ökat igen de senaste dagarna. Men båda professorerna betonar att det är oerhört viktigt att skilja på antalet smittade och de som verkligen blir sjuka. De vill se mer fakta när nyheter om antalet smittade presenteras, för att undvika onödig rädsla som lamslår samhället.

Av de som i dag testas positivt för covid-19 i Italien har många så liten andel viruspartiklar i sig att de inte blir sjuka och därmed troligen inte heller smittar, enligt professorerna.

De få större smitthärdar landet i dag har är främst klustersmittor, flera av dem med fattiga, hårt utsatta gästarbetare samt migranter, något som vållat politisk debatt och även oroligheter, bland annat på Lampedusa.

På Italiens stränder och uteserveringar vimlar det samtidigt av folk som vill njuta av sommaren och inte tänka på hösten. Forskare i olika läger är oense om risken för en andra våg. Det de flesta är ense om just nu är att läget är mycket gynnsamt just nu, mycket bättre än någon vågade tro och hoppas i våras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mer Utrikes
Mer Nyheter