Foto: Johan Nilsson/TT

Norge och Danmark avråder från Sverigeresor

Uppdaterad
Publicerad

Både Norge och Danmark inför nya reserestriktioner för Sverige. Anledningen uppges vara stigande smittofall i flera regioner.

Enligt de danska reglerna stoppar man för inresor om smittspridningen överstiger 30 bekräftade fall av smitta per 100 000 invånare, i genomsnitt per vecka. Om ett nordiskt land som helhet överstiger gränsvärdet tittar man i stället på regional nivå.

Just nu är smittspridningen i Sverige för hög och invånare i åtta regioner stoppas från att resa in i Danmark. Restriktionerna omfattar Halland, Blekinge, Stockholm, Jämtland-Härjedalen, Kronoberg, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Norge avråder från fyra svenska regioner

Samtidigt har norska UD uppdaterat sina reserekommendationer och avråder nu från resor till Gotland, Värmland, Västernorrland och Norrbotten. Man inför även reseavrådan för Lettland, Liechtenstein och Cypern.

Regeringen har ”beslutat att dessa länder och regioner går från gult till rött på smittokartan för Europa”, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande. Alla som reser in till Norge från dessa områden från natten till lördag den 10 oktober måste sitta i tio dagars karantän.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.