Inget festande i huvudstadsområdet varken på uteställen eller hemma efter klockan 22. Danmark inför nya restriktioner som gäller från och med torsdag. Foto: Fredrik Hagen/TT

Köpenhamn inför munskydd på restauranger och restriktioner för nattlivet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterades en rad nya restriktioner för att begränsa smittspridningen av coronaviruset i Danmark. Från och med torsdag blir munskydd obligatoriskt på alla restauranger, barer och caféer i Köpenhamn.

Utöver munskyddskravet kommer nattlivet i Köpenhamn och i ytterligare 16 kommuner i huvudstadsområdet att ha stängt från klockan 22 varje kväll. Det rapporterar Danmarks Radio.

Åtgärderna gäller från och med torsdag och syftar till att begränsa coronasmittan bland Köpenhamns invånare. Det framkom på en presskonferens på tisdagen.

Coronavirus i Skåne

De nya restriktionerna omfattar även privata fester som även de måste avslutas före klockan 22.

Gäller även privata fester

– Man kan fortfarande hålla bröllop och konfirmationer förutsatt att man följer den danska folkhälsomyndighetens riktlinjer, men vår uppmaning är att man ska hålla sig till 22-regeln, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Myndigheterna uppmanar hela den danska befolkningen att skruva ner på alla sina sociala kontakter under hösten för att begränsa smittspridningen.

– Vi har sett att det varit problem med att hålla avstånd i nattlivet. Det gäller särskilt när det kommer alkohol med i bilden, säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup, på tisdagens pressmöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet