Smittskyddsprofessorn Jan Albert ser flera möjliga förklaringar till varför länder agerar olika gällande restriktioner – bland annat turismens betydelse för ekonomin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Smittskyddsprofessorn: ”Finns egentligen ingen logik i det”

Uppdaterad
Publicerad

Hårda nedstängningar eller en återgång till normaltillståndet – Europas länder har valt olika vägar gällande restriktionerna. Det är inte bara smittspridningen som avgör besluten, menar smittskyddsprofessor Jan Albert.

– Det handlar om hur man väger nackdelarna med fortsatt stängning mot riskerna med att öppna upp, säger han.

Nederländerna har bromsat sitt öppnande, medan England, med långt högre smittspridning, väljer att slopa i stort sett alla restriktioner. Samtidigt är Frankrike på väg att införa hårda regler för att få fart på vaccineringen i landet – vaccinationsintyg eller negativt provsvar ska krävas för att exempelvis få gå på restaurang, och vaccinationskrav ska införas för sjukvårdspersonal.

Varför länderna agerar olika är en fråga som bör ställas till politikerna, menar Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

– Det finns egentligen ingen logik i det ur smittspridningssynvinkel, förutom att situationen är lite olika i olika länder. England, som lättar upp, har ett väldigt högt antal nya fall per dag jämfört med till exempel Sverige, uppemot 20 gånger högre, säger han.

Faktorer som vaccinationsgrad, hur viktig turismen är för ekonomin och den allmänna opinionen lär spela in, tror Jan Albert.

– Det handlar om hur man väger nackdelarna med fortsatt stängning mot riskerna med att öppna upp. Där kommer man till lite olika slutssatser.

Deltavarianten oroar

Många av de länder som gått mot hårdare restriktioner har gjort det med hänvisning till att deltavarianten av viruset fått spridning. Varianten är mer smittsam än andra virus och dominerar nu bland antalet nya fall på flera håll.

– Den håller på att ersätta de tidigare varianterna. Jag delar den oron, att det ska bli fler fall än om den inte fanns, säger Jan Albert.

Men i exempelvis England och Nederländerna, där varianten fått stor spridning, har antalet nya dödsfall och sjukhusinläggningar inte ökat i samma takt.

– Det kan vi tacka vaccinerna för, de ger bra skydd mot allvarlig sjukdom även om det verkar vara lite lägre mot deltavarianten.

Behöver vi verkligen vara så oroliga för deltavarianten?

– Det beror vem man frågar. Jag tycker att situationen i Sverige just nu gör att vi kan ta ett steg till mot minskade restriktioner, det är ju inte så att restriktionerna försvinner helt och hållet som i England. Vi har en låg smittspridning och få inlagda på sjukhus, säger Jan Albert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.