Varining för radioaktivt smittat område Foto: TT

”Smutsiga bomber” farligare än kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

En terrorattack med en så kallad smutsig bomb anses mer trolig än en med en kärnladdning.

I fjol rapporterades 140 fall i världen av radioaktivt material som försvunnit eller använts utan tillstånd.

I en smutsig bomb sprids radioaktiva ämnen av en sprängladdning, utan någon kärnexplosion. FN:s atomenergiorgan (IAEA) påpekar att de allra flesta fall som rapporterades i fjol rör små mängder radioaktivt material.

-Även om de inte kan användas för att tillverka ett kärnvapen kan de användas i anordningar som sprider radioaktivitet, och det är oroande, säger Denis Flory, IAEA:s biträdande chef, till Reuters.

Ämnena finns i sjukhus, fabriker, lageranläggningar och andra inte särskilt välbevakade ställen.

Ledare från 53 länder ska den 24-25 mars diskutera kärntekniska frågor och hot i nederländska Haag. De väntas bland annat sikta på överenskommelser om minskade lager av farliga ämnen, bättre övervakning och mer samarbete.

Mycket har gjorts för att minska riken för att terrorgrupper kommer över eller kan tillverka kärnvapen. Men även om en smutsig bomb detonerade kan den orsaka dödsfall, skadade, panik samt stora ekonomiska och miljömässiga skador.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.