Sjukhuset i Codogno i Norra Italien vårdar Coronapatienter. Foto: Reuters/EBU

Snabb spridning av coronavirus i Italien – över 150 smittade och tre döda

Uppdaterad
Publicerad

Över 150 fall av coronasmitta har bekräftats i norra Italien och tre personer har dött i virussjukdomen. Nu har lokala reseförbud i drabbade områden införts – och grannlandet Österrike stoppade tillfälligt all tågtrafik mellan länderna. Efter att två passagerare som misstänkts bära på smittan testats negativt släpptes tågen dock åter på över gränsen.

Ett utbrott av det kinesiska coronaviruset Covid-19 i norra Italien blir allt större. Över 150 fall rapporterats. Flest smittade finns i regionen Lombardiet i norra Italien. Också Veneto har drabbats.

På fredagskvällen kom rapporter om att Italien fått sitt första bekräftade dödsoffer i virussjukdomen. Enligt Reuters ska det vara en 78-årig man i Padua, som ligger i Venetoregionen, som avlidit.

Runt tolv timmar senare rapporterades att en kvinna avlidit i Lombardiet. Under söndagen tillkom uppgifter om en tredje person som avlidit i samma region till följd av viruset, enligt Reuters.

Undersöker eventuell smittbärare

Det finns ännu ingen information om att samtliga fall skulle vara sammankopplade, men flera av de smittade rapporteras ha gemensamt umgänge.

Ingen av dem som rapporterades smittade under fredagen uppges ha besökt Kina, men patienten som först insjuknade hade träffat en person som nyligen varit där. Den personen har testats negativt, men myndigheterna undersöker om personen i fråga ändå kan vara smittbärare.

Tidigare har tre fall av coronaviruset rapporterats i Italien. Det rörde två kinesiska turister som besökte Rom och en italiensk kvinna som evakuerats från Wuhan i Kina.

Drabbade kommuner isoleras

I ett försök att minska smittspridningen har Italienska myndigheter har beslutat att stänga skolor, barer, offentliga platser och stoppa evenemang i ett tiotal olika kommuner i de berörda regionerna.

”Vi har förberett en plan under de senaste dagarna, eftersom det stod klart att det som har hänt kunde inträffa”, säger hälsominister Roberto Speranza i ett uttalande.

Värst drabbat av viruset är staden Codogna utanför Milano, som beskrivs som en ”spökstad” av lokalbefolkningen, enligt AFP.

I de påverkade kommunerna i Lombardiet och Veneto har reseförbud utfärdats.

– Varken in- eller utresa kommer att tillåtas till områden som anses vara extra utsatta, sa Italiens premiärminister Guiseppe Conte under en presskonferens.

Tåg till Österrike stoppades

Under söndagskvällen stoppade Österrike ett tåg vid den italienska gränsen från att fortsätta in i landet. Detta efter att två resenärer uppvisat symtom på virussjukdomen, skriver Oe24.

Senare gick en representant för ÖBB, Österrikes järnvägsbolag, ut med att all passagerartrafik med tåg mellan länderna stängdes av. Kring midnatt skrev ÖBB på Twitter att resorna över gränsen återupptagits.

De skriver också att ”den som inte vill resa till Italien kan avboka sin ÖBB-biljett till Italien med giltighet den 24 februari 2020 gratis”.

De två som misstänktes bära på smittan testade negativt, skriver Oe24.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet