Påve Franciskus hyllas i samband med sitt besök i Irland i augusti i år. Foto: Gregorio Borgia, TT/AP

Snart kan irländarna häda utan risk för straff

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen väljer irländarna president. Men valet överskuggas av att folket samtidigt tycker till i en annan fråga – den om hädelse ska avkriminaliseras eller inte.

Presidentposten på den gröna ön är i första hand ceremoniell, och det mesta talar för att Michael D Higgins kommer få förnyat förtroende eftersom han har stöd från samtliga partier utom vänsternationalistiska Sinn Féin.

Större intresse fästs därför vid den folkomröstning som hålls parallellt. Frågan gäller om det är dags att slopa brottsbenämningen hädelse, det vill säga att genom ord eller handling kränka något som anses heligt.

Sparsamt använd

I det starkt katolska Irland är detta brott liktydigt med att smäda Gud, kyrkan eller bibeln. Men en titt i historieböckerna antyder att lagen knappast haft någon större inverkan på invånarnas liv.

Senast någon i landet stod åtalad för hädelse – blasfemi – var 1855. Senast dömd för brottet är den protestantiske predikanten Thomas Emlyn som straffades med ett år i fängelse och tusen pund i böter för att ha ifrågasatt Jesus gudomlighet. Året var 1703.

Men det faktum att hädelse i juridisk mening fortfarande är ett brott aktualiserades dock 2015, då den brittiske komikern Stephen Fry väckte ramaskri då han i irländsk tv påstod att Gud var både ”nyckfull” och ”illasinnad”. Dessutom, enligt Fry, en ”fullkomlig galning”.

Skådespelaren Stepen Frys ifrågasättande av Gud i irländsk tv gjorde att debatten om hädelse tog fart. Foto: TT arkiv

En utredning inleddes mot Fry men lades ned sedan Gardaí, den irländska polismyndigheten, konstaterat att inte tillräckligt många människor blivit upprörda av uttalandena. Utredningen i sig blev dock en påminnelse till Irlands regering om att lagstiftningen är tämligen ålderstigen på vissa områden och kanske behövde en översyn.

Uppmjukat abortförbud

Och saker började hända som kan tyda på att katolska kyrkan får allt mindre inflytande över irländarnas vardagsliv. En folkomröstning i maj 2018 gav ett rungande ja till att landets totalförbud mot abort ska mjukas upp – åtminstone något.

I Irish Times opinionsundersökning inför hädelse-omröstningen svarade 51 procent att de tänkte rösta för att brottsrubriceringen slopas, bara 19 procent ville behålla den.

Faktum är att den katolska kyrkan på Irland själva har kallat den ”obsolet” och dessutom framhållit att liknande lagar använts på andra håll i världen för att ”rättfärdiga våld och förtryck mot minoriteter”.

Rösträkningen väntas bli klar under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.