Här är rapporten som ska ge svar på amerikanska Ufo-gåtan

Uppdaterad
Publicerad

Flygande tefat som styrs av oidentifierade livsformer. Eller experimentella överljudsfarkoster från främmande makt. Snart kan svaret vara här, när USA offentliggör underrättelserapporten ”oidentiferade luftfenomen”.

Den 25 juni släpps underrättelserapporten så många väntar på.

Då har det gått 180 dagar sedan arbetsgruppen Unidentified aerial phenomenon task force (UAPTF) fick i uppdrag att sammanställa den information som landets myndigheter samlat in om oidentifierade luftfenomen genom åren.

Det handlar bland annat om stora mängder bild- och videobevis om oförklarliga observationer som har inkommit till USA:s försvar.

Vad rapporten kommer att innehålla är ännu inte känt. Men källor säger till New York Times att inga bevis har hittats för att objekten styrs av främmande livsformer. Samtidigt finns det inget som heller bevisar motsatsen.

Obama: ”Finns bilder och inspelningar”

USA:s tidigare president Barack Obama sade nyligen i en intervju med James Corden i tv-programmet ”The late late show”:

– Allvarligt talat, det finns bilder och inspelningar av objekt i skyn som vi inte exakt vet vad de föreställer.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och spädde på spekulationerna kring innehållet i rapporten.

En alternativ förklaring till observationerna har länge varit att det handlar om experimentella överljudsfarkoster från främmande stormakt. Men flera frågetecken återstår i sådant fall – bland annat vilken teknik som möjliggör kraften och accelerationerna i objekten.

”Aldrig sett något som kan accelerera så”

Rapporten tar bland annat upp en observation i San Diego 2004 av den så kallade ”Tic Tac”, där militärpiloten David Fravor efteråt sade till The New York Times:

– Jag har aldrig sett något som kan accelerera så.

Rapporten ska lämnas över till kongressen och blir i samband med det offentlig. Den väntas dock innehålla ett ”hemligstämplat tillägg” med hänvisning till försvarshemligheter, vilket har fått skeptiker att spekulera om huruvida försvaret har något att dölja.

Ufo

Termen ufo (Unidentified Flying Object, på svenska oidentifierat flygande föremål) infördes av USA:s försvar på 1950-talet, för att kunna behandla de många vittnesmål som fanns om mystiska himlafenomen.

När ufo-observationer utreds kommer man ofta fram till att minst 80 procent av händelserna har en enkel förklaring, som fåglar, moln eller flygplan. Men för upp till var femte observation hittas ingen rimlig förklaring.

Fler termer används för att beskriva fenomenet, bland dem aav (Anomalous Aerial Vehicles, på svenska ungefär avvikande luftfarkoster) samt numera uap (Unidentified Aerial Phenomena, på svenska oidentifierat luftfenomen).

Många spekulationer om ufons ursprung har florerat, till de mest populära förklaringarna hör att föremålen skulle vara utomjordiska flygfarkoster.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.