Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av ett drönarteam hittar prickskytten Kurt fiende på andra sidan floden. Foto: AP

Prickskytten Kurt försvarar Dnepr – skjuter på 1 000 meters avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit mycket jubel och glädjetårar sedan den ukrainska flaggan hissades i Chersons stadskärna. Samtidigt har den ryska reträtten inneburit att striderna vid intilliggande floden Dnepr har intensifierats.

– Varje dag blir staden mer och mer beskjuten, säger den ukrainska prickskytten Kurt.

På den västra sidan av Dneprfloden ligger den nyligen befriade staden Cherson. På den östra sidan av floden har många av de ryska soldaterna flytt till.

– Fienden har dragit sig tillbaka till Dneprs vänstra strand och bygger försvar längs hela linjen, säger prickskytten ”Kurt”.

”Vakna upp till den bistra verkligheten”

Sedan den ryska reträtten har Chersonborna jublat och firat. Men det är dags att vakna upp till den bistra verkligheten, menar Kurt.

– Det kommer att bli en fullskalig strid, eftersom fienden kommer att dra in reserver till sin försvarslinje. Sedan kommer de att börja förstöra staden, säger han.

Flera experter menar att Ukraina kommer fortsätta att trycka tillbaka ryska trupperna, men att ta sig över floden är ett allt för riskfyllt uppdrag.

– Det är en extremt farlig operation och jag bedömer att Ukraina inte har förmågan att genomföra det, säger tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

AP har följt med

Prickskytten Kurt behöver inte ta sig över floden. Nyhetsbyrån AP har följt honom under ett uppdrag.

– Jag sätter på mig masken, säger Kurt.

Sedan beger han sig in i en övergiven byggnad och letar upp ett passande rum. Efter en lång väntan:

– Jag ser honom!, säger Kurt. 

Se när prickskytten Kurt skjuter på 1000 meters håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.