Snökaos i USA: 180 centimeter – på bara två dygn

Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder snö har lagt sig som ett täcke över nordvästra USA. På en skidanläggning i Kalifornien kom 180 centimeter på bara två dygn – och i delstatens norra delar har det slagits ett nytt snörekord.

– Det är helt galet, och det kommer mer, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

En person i svarta vinterkläder drar en knallorange mössa över ansiktet, tar sats, hoppar rakt ut i den fluffiga snön – och försvinner.

Bilderna från Tahoesjön i Kalifornien är bara en av flera som illustrerar snövädret som slagit till rejält mot norra Kalifornien, Washington och Oregon i USA på sistone.

– Det här är områden som vanligtvis för mycket snö, men nu har det varit extremt, Maria Augutis, meteorolog på SVT.

På en skidanläggning i närheten av Truckee, norr om Tahoesjön, föll närmare två meter snö under 48 timmar.

Mest snö sedan 1970

Flera rekord har också noterats på olika håll.

I Seattle uppmättes ett köldrekord under söndagen: -6,7 grader Celsius. Så kallt har det inte varit sedan 1948, enligt den statliga vädertjänsten National Weather Service.

Hittills i december har det kommit 4,9 meter snö i Donnerpasset i norra Kalifornien. Inte sedan 1970 har det varit så mycket snö, enligt Maria Augutis.

National Weather Service varnar nu för att regionen kan få sina kallaste nätter på nästan fem år, och säger att ”sårbara och hemlösa i samhället kan påverkas avsevärt”, enligt The Guardian. Flera delstater har därför öppnat värmestugor.

Andrew Schwartz, forskare och stationschef för snölaboratoriet i Sierra, säger till CNN att snön är välbehövlig efter en sommar av extremtorka i Kalifornien – men det behövs mer.

– Om vi inte får en centimeter till så ligger vi fortfarande under vad vi kunde förvänta oss för hela vintern, vilket gör att vi kan bidra till torkan snarare än att lösa den.

Meteorologen Maria Augutis poängterar att det varit en del kraftigt regn i delstaten under hösten, men inte heller det har räckt för att komma i fas efter den torra perioden.

Nödsituation i Oregon

Dessutom skapar mycket nederbörd på kort tid stora problem. Snöovädret i USA har bland annat lett till att flera flygavgångar har ställts in eller försenats i mellandagarna, och väglaget har varit svårt, skriver bland andra NBC News.

De kommande dagarna så kommer snöfallet att minska och bli mer stabilt, enligt SVT:s Maria Augutis.

– Men redan på söndag och framför allt i början av nästa vecka är det mer snö på väg in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.