Facebook-konkurrenten VKontakte tänker sig att Edward Snowden är rätt person att hjälpa till att skydda användarnas data mot avlyssning. Foto: Skärmdump.

Snowden erbjuds jobb på Facebook-konkurrent

Uppdaterad
Publicerad

Det sociala nätverket VKontakte, som i allt väsentligt liknar Facebook, har erbjudit NSA-visselblåsaren Edward Snowden arbete som programmerare.

I ett inlägg på det ryska nätverket säger grundaren att han skulle bli stolt om Edward Snowden valde att ansluta sig till deras ”stjärnteam” av programmerare.

Uttryckte bedrövelse över USA

Pavel Durov fortsatte i sitt inlägg med att prisa sitt land som erbjöd Snowden politisk asyl, samt uttryckte bedrövelse över att ”USA har förrådit de principer landet en gång byggde på.

–Det finns inget större socialt nätverk i Europa än VKontakte, skrev nätverkets grundare Pavel Durov i ett inlägg på sajten. Jag tror att Edward skulle kunna vara intresserad av att skydda våra miljontals användares privata data mot avlyssning.

VKontakte uppger att man har mer än 210 miljoner registerade användare, varav cirka 47 miljoner loggar in varje dag. Enligt uppgifter från ryska användare som SVT inhämtat är VKontakte troligen större än Facebook i Ryssland, men används i högre utsträckning av yngre och studenter. Många ryssar har konton på båda nätverken och anser att man behöver ha ett konto även på Facebook för de internationella kontakterna.

Twitter på skojhumör

Twitter flödade samtidigt över av sarkastiska kommentarer av typen:

”Så härligt för Edward att bli fri. Ja, så länge han inte är homosexuell förstås”.

och

”För brott mot den amerikanska regeringen dömde USA Snowden till det värsta möjliga straffet – livstid i Ryssland”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet