Enligt visselblåsaren Edward Snowden har den brittiska underrättelsetjänsten utvecklat spionprogram för att avlyssna smarta telefoner. Foto: TT

Snowden: ”Mobiler hackas av underrättelsetjänst”

Publicerad

Enligt den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden kan den brittiska underrättelsetjänsten utan problem hacka sig in i smarta telefoner utan att ägarna märker något. Det berättar han i en uppmärksammad intervju med brittiska BBC.

Den amerikanske tidigare CIA-anställde intervjuades av BBC:s reporter Peter Taylor i programmet ”Panorama” från sin nuvarande hemort Moskva.

Under intervjun hävdade Snowden att den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ utvecklat ett antal spionprogram som används för att hacka smarta telefoner utan att ägarna märker något.

Installeras via krypterat sms

Enligt Edward Snowden installeras spionprogrammen på telefonerna genom att underrättelsetjänsten skickar ett krypterat sms som tillåter installationen av programmen.

– Det är ett sms som skickas till ditt nummer precis som vilket annat sms som helst, men som inte dyker upp på din display. Du har med andra ord betalat för telefonen, men det är den som kontrollerar mjukvaran som i själva verket äger telefonen.

Namn efter smurfarna

Under intervjun berättade Snowden vidare att GCHQ har utvecklat tre program, alla tre döpta efter de populära smurfarna, för att därefter avlyssna och hitta information i hackade telefoner: Dreamy Smurf, Nosey Smurf och Tracker Smurf.

Och enligt Snowden har programmen specifika användningsområden, där Dreamy Smurf används för att sätta på och stänga av den hackade telefonen.

– Dreamy Smurf är ett program som gör att din telefon sätts på och stängs av utan att ägaren märker något.

Enligt den amerikanske visselblåsaren spelar det ingen roll om telefonen är påslagen eller avstängd – programmet fungerar i alla lägen, vilket gör att ägaren inte har någon möjlighet att skydda sig mot att övervakas.

Kan alltid avlyssna

För att därefter kunna avlyssna mobilägaren har den brittiska underrättelsetjänsten, enligt Edward Snowden, även utvecklat avlyssningsprogrammet Nosey Smurf – som gör att personen ifråga vid alla tillfällen kan avlyssnas, även då mobilen är avstängd.

– Även om du exempelvis har mobilen i fickan kan underrättelsetjänsten sätta på mikrofonen och på så sätt lyssna på allt som sker där du befinner dig.

”Vet allt om dig”

Slutligen finns programmet Tracker Smurf, som enligt Snowden, visar exakt var ägaren till mobilen befinner sig.

Och enligt den forne visselblåsaren får säkerhetstjänsten tillgång till all form av information som rör ditt liv efter att de väl har tagit sig in i din telefon.

– De ser vilka personer du ringer, vad du har skrivit i dina sms, din sökhistorik, dina kontakter, platserna du besökt och de trådlösa nätverk du varit uppkopplad emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.