Bildplattformen Pinterest vill motverka spridandet av vilseledande information om vaccin. Foto: TT

Sociala plattformar arbetar mot vaccinskepticism

Publicerad

Nu visar sökningar om vaccin på Pinterest även information från bland annat Världshälsoorganisationen (WHO). FN-organet menar att vaccinmotståndet är ett av de största hoten mot den globala hälsan.

En sökning på exempelvis ”mässling” eller ”vaccinsäkerhet” på bildplattformen Pinterest kommer framöver att leda till informationsmaterial från bland andra Världshälsoorganisationen (WHO) och USA-myndigheten Centers for disease control and prevention (CDC), uppger företaget.

Sociala medie-företag har kritiserats för att vilseledande information om bland annat vaccin har kunnat spridas på deras plattformar, och tidigare i år blockerade Pinterest tillfälligt sökresultat på temat vaccin.

Bildplattformen har tidigare vidtagit liknade åtgärder, som att länka till stödlinjer för självmord och ätstörningar när dessa teman förekommit som sökord. Det skriver The Verge

Vaccinmotstånd – allvarligt hot

Enligt WHO är vaccinmotstånd ett av tio hot mot den globala hälsan 2019.

I mars sade Facebook att man arbetar med att få bort vilseledande information kring vaccin. På Facebook-ägda Instagram går det dock fortfarande att söka efter vaccinkritiskt innehåll.

Även Youtube har begränsat annonser för antivaccinationsfilmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer