Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Hasse Svens befinner sig i Helsingfors inför Socialdemokraternas beslut i den finska natofrågan. Foto: TT/SVT

Formellt ja till Nato från Finlands socialdemokrater

Uppdaterad
Publicerad

Finländska socialdemokraterna SDP säger ja till att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det beslutet fattades formellt under ett partifullmäktige i Helsingfors på lördagen.

Beslutet fattades med en klar majoritet: 53 ledamöter röstade för, fem röstade emot och två röstade blankt.

Partiet ändrar därmed sin officiella inställning till Nato och motiverar skiftet med det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Vill att Sverige följer

Redan i linjetalet som hölls vid middagstid sade statsminister Sanna Marin att partistyrelsen enhälligt stöder ett Natomedlemskap, och hon poängterade än en gång det viktiga i att Sverige och Finland fattar samma beslut. 

– Skulle ett Natomedlemskap i det här förändrade läget öka Finlands säkerhet? Stärker ett finskt Natomedlemskap Europas säkerhet? Svaret är att det ökar. Svaret är att det stärker, sa Marin.

Riksdagen beslutar

Redan i torsdags meddelade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att de står bakom en finländsk medlemsansökan till Nato. Sedan tidigare är majoriteten av övriga riksdagspartier i Finland för en Natoansökan.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman sa att Finland inte kan ta minsta risk att bli lämnad ensam med Ryssland. 

Imorgon väntas det officiella beslutet från den högsta statsledningen om ett finländskt Natomedlemskap komma. Det debatteras i riksdagen på måndag, varefter riksdagen röstar om frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer