Bear är en av fyra hundar som är tränade för att hjälpa koalor. Foto: Reuters & AFP

Sökhunden Bear hittar koalor i nöd

Uppdaterad
Publicerad

En grupp australiska forskare som använder sökhundar förbereder sig nu på att hjälpa vilda djur under den kommande skogsbrandssäsongen.

Skogsbränderna vid årsskiftet 2019-2020 blev förödande för Australiens djur och natur. Nästan 19 miljoner hektar mark brann ner och Världsnaturfonden uppskattar att tre miljarder djur dog i bränderna.

Forskarteamet från University of Sunshine Coast hoppas att den kommande brandsäsongen blir mildare. Samtidigt är de beredda att ingripa för att djuren inte ska komma till skada på samma sätt som förra året.

– Jag pratar med viltvårdare som är ute på fältet. De kollar om några koalapopulationer riskerar att skadas, och då hoppar vi in i bilen för att hjälpa till, säger Romane Cristescu, som är en del av forskarteamet som tränar hundarna, till Reuters.

I videon går det att se sökhunden Bear leta rätt på en koala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.