Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Anatolj om slaget om Cherson. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Soldaten som deltog i slaget om Cherson: Vi har uppnått våra mål

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har Chersons invånare firat de ukrainska truppernas ankomst i samband med den ryska reträtten. Elin Jönsson och Lars Lyrefelt, SVT:s team på plats i Ukraina, har träffat Anatolij Stapanjuk som deltog i slaget om Cherson på fredagen.

– I dag har jag de bästa känslorna sedan kriget bröt ut. Vi avancerar snabbt framåt. Vi driver tillbaka fienden och har uppnått våra mål, säger han. 

Under lördagen har Elin Jönsson och Lars Lyrefelt försökt ta sig in i de avockuperade områderna i Cherson, men utan framgång. Enligt Anatolij Stapanjuk, som de träffar i en liten stad dit många soldater kommit för att återhämta sig, har det att göra med att det fortfarande finns ryska retirerande soldater som gör motstånd.

– Därför släpps inte civila in, och inte alla militärer heller. När vi väl har intagit en ort måste vi först få bort alla kvarvarande fiender, säger han.

Enligt Anatolij Stapanjuk var återtagandet välorganiserat och man led minimala förluster. På Rysslands sida rådde det dock kaos – eller rent av panik, säger han.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.