En IS-flagga placeras på en kulle i östra Kobane. Foto: TT

Civilbefolkning flyr belägrad stad

Uppdaterad
Publicerad

Striderna rasar nu i staden Kobane i norra Syrien samtidigt som läget för den flyende civilbefolkningen förvärras alltmer, enligt två journalister som nyss lämnat den belägrade staden.

Situationen för de människor som finns kvar i staden Kobane är alltmer pressad, då staden befinner sig under belägring från tre håll. Och enligt ett uttalande från Turkiets president Erdogan under eftermiddagen befinner sig nu Kobane på gränsen att falla i terrorgruppen IS händer, uppger BBC.

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin var den siste utländske reportern som evakuerades i slutet av förra veckan från Kobane efter att ha tillbringat en vecka i staden. Och enligt Medin befinner sig de kurdiska soldaterna i Kobane i ett svårt läge.

Terroriströrelsen IS

– De har inget att sätta emot Islamiska statens styrkor.

De kurdiska styrkorna är kraftigt underbeväpnade och har svårt att möte den tunga vapenarsenal som IS besitter, men desto större uppfinningsrikedom, berättar den svenske journalisten på telefon från Turkiet.

– De är för det mesta bara beväpnade med lättare vapen, som handeldvapen och Kalasjnikovs. Terrorrörelsen IS har stridsvagnar och artilleri, vapen som kurderna saknar, men de använder fantasin. Jag såg själv hur de konstruerade en enkel stridsvagn, det var en pickup som de satt plåtar på.

Lämnade staden

Den svenske frilansjournalisten beskriver de första dagarna i staden som relativt lugna. En del affärer var öppna och invånarna försökte leva ett vanligt liv, dessutom hade hundratals av de människor som flytt till Turkiet de senaste veckorna återvänt.

Men de sista dagarna i Kobane förändrades situationen dramatiskt, då IS i snabb takt närmade sig och invånarna valde att samla ihop det av värde de kunde bära med sig och bege sig mot gränsen till Turkiet, enligt Joakim Medin.

– Det låg något i luften, många kände att nu var IS verkligt nära.

”Vet vad som väntar”

Under det senaste dygnet har också många människor på nytt flytt Kobane, men en del väljer att stanna kvar, antingen för att skydda sin egendom som hus och boskap eller för att ansluta sig till de kurdiska styrkorna, enligt den svenske journalisten.

Nu rasar hårda gatustrider i flera kvarter i Kobane och då många har smarta mobiler där de kunnat se vad hänt i andra områden där IS härjar vet alla vad som väntar om terrororganisationen erövrar staden, enligt Joakim Medin.

– Det blir samma massakrer, levande begravningar och så vidare som drabbat andra städer.

Tömd på civila

Även Saleh Kobane från Kurdistan TV, som fram till i natt befunnit sig i Kobane, vittnar om hur staden i princip tömts på civila de senaste dagarna, samtidigt som läget för de många människor som flytt staden förvärrats.

Enligt Kobane, som nu befinner sig i den turkiska staden Sanliurfa, 40 km från den syrisk-turkiska gränsen, har civilbefolkningen till stor del flytt från Kobane.

– Staden är nu nästan tom på civila. Några hundra personer passerade gränsen i morse och nu finns det nästan bara beväpnade människor kvar inne i Kobane.

Enligt Saleh Kobane började den största delen av civilbefolkningen att lämna staden redan för ett par veckor sedan, då nära 160.000 människor flydde från området.

– För två veckor sedan lämnade de civila staden när IS började avancera från öster och från sydost. Och en del påstår att det fanns ett samspel mellan PKK och IS eftersom byarna tömdes så snabbt. Nära 400 byar tömdes i snabb takt.

Svår situation

Utöver IS angrepp riskerade även flyktingströmmen att trampa på de landminor som finns i området under flykten från staden, enligt Saleh Kobane.

– Kobane ligger väldigt nära gränsen, och det finns minor i gränsområdet. En del av de människor som flydde sprängdes i luften, och många av dem var barn.

Och enligt Saleh Kobane befinner sig den stora flyktingströmmen sig nu i en enormt svår situation.

– Människorna som flydde från byarna tog med sig det de hade av värde, som sin boskap, sina traktorer och bilar och befinner sig nu i en buffertzon som är ca 100 meter bred. Men Turkiet släpper inte in dem – över 90 procent har stoppats – och nu blir de angripna av IS bakifrån. De flydde ifrån IS, men nu angrips de samtidigt som de turkiska soldaterna tittar på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet