Somaliland – landet som inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som större delen av Somalia har sjunkit ner i allt värre kaos och ständigt inbördeskrig har den nordvästra delen av landet lyckats hålla våldet borta.

I Somaliland, som det heter, har man hållit demokratiska val i ett decennium. Vår reporter Bert Sundström och fotograf Andreas Zernell rapporterar från ett land som officiellt inte existerar.

De besöker Somaliland på den stoltaste dagen på året för 3,5 miljoner somaliländare: Landet firar 18 år av de facto självständighet.

Erkänns inte av omvärlden

Omvärlden insisterar däremot på att Somaliland är en del av det krigshärjade Somalia. Där, i Somalia, råder krig och anarki. I Somaliland är det fred och demokrati. Huvudstaden Hargeisa känns inte farligare än Stockholm.

-På 18 år har vi byggt upp nationen från noll, utan världssamfundets hjälp. Vi är stolta över att kunna säga att vi i dag är en konstitutionell stat, säger Somalilands utrikesminister Abdillahi Mohamad Du?ale.

Han fortsätter:

-Vad vi säger är: Bistå och erkänn Somaliland och hjälp oss stärka de institutioner som vi har byggt upp. Jag hävdar att vi har bistått skattebetalarna i EU. Vi har hjälpt oss själva utan att belasta skattebetalarna inom EU och i Sverige.

Men Somaliland är fattigt. Boskapskötseln står fortfarande för en stor del av ekonomin, men den är i djup kris eftersom de tidigare storkunderna i arabvärlden numera bojkottar kameler och getter från Somaliland.

Svårt att få jobb

Jobb i den formella sektorn är det ont om så folk sätter upp små butiker och säljer saker till varandra. De största inkomsterna är troligen de pengar som somalier utomlands skickar hem till sina familjer. Men hela tiden kommer det fram folk till SVT:s team för att berätta hur bra de har det.

-Vi har allt! Vi har boskap, vi har ett stort hav att fiska i. Och politiskt är situationen stabil, säger Asia Asha Taheb som vi träffar i Hargeisa.

Är ni en fungerande demokrati?

-Ja då. Men ändå vägrar omvärlden erkänna oss. De bara jämför oss med andra och placerar oss i Somalia. I Somalia råder ingen fred.

Shukri, som står vi vägkanten och säljer getkött och grönsaker är gift och har sju barn. Hon brukar få ihop ungefär 1.500 kronor i månaden. Mer än de flesta men det räcker knappt till hyran och avgifterna för barnens skolgång. Ändå är hon nöjd och glad.

-Det enda vi behöver är bistånd. Allt annat är bra. Jag vill att mina barn ska gå i skolan. Jag vill att de ska ta högsta betyg och jag tänker hjälpa dem att lyckas.

Faktum är att Somaliland, i alla fall jämfört med sina grannar, närmast är ett under av frid, stabilitet och demokrati.

-Man har fått till en lyckad mix av somaliska och västerländska traditioner på det politiska området. Man har ordnat tre demokratiska val och samtliga har hållits under fredliga och faktiskt rättvisa former, säger Somaliakännaren Markus Höhne.

Men han tillägger:

-Under de senaste åren har vi sett ökade tendenser till att man försummar den rättvisa politiken.

Brinner för sitt land

Men det är ekonomin och jobben som är det besvärligaste och gör att så många drömmer sig bort härifrån. Samtidigt verkar alla vi möter brinna för sitt land. Också universitetsstuderande som vet att chanserna att få jobb efter examen är minimala.

-Ett bra jobb, det är vad jag vill ha. Jag vill inte åka utomlands, jag stannar i Somaliland bara jag får jobb här. Men får jag inte det, då jobbar jag utomlands tills jag kan återvända hem. Det är här jag vill bo, säger Hibo Hamad Mahmud.

Det är ingen tvekan om att folk här är oerhört stolta över sitt land. Men framtiden för Somaliland är i högsta grad osäker. Inget annat land i världen har erkänt dess oberoende och den ekonomiska utvecklingen går allt för sakta.

Kriget i södra och centrala Somalia är skrämmande nära. Så om inte stödet från det internationella samfundet stärks så riskerar Somaliland att dras med i den regionala virvelvinden av våld.

Bert Sundström, Erika Christensson, Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.