Här sjunger Laleh ”Some die young”

Publicerad

Klädd i en vit klänning framförde svenska Laleh en omgjord version av sin låt 'Some die young.'

Regnet hindrade inte Rådhusplatsen i Oslo från att fyllas med närmare 60.000 människor när en konsert hölls till minnet av de som föll offer för terrorattackerna i Oslo och på Utöya för ett år sedan.

Den norska trumpeterskan Tine Thing Helseth inledde konserten med en version av Maria Menas ”Mitt lille land”. Låten gick på repeat hos massvis av norrmän efter attackerna, då artisten valde att göra låten tillgänglig gratis på internet.

Laleh i lugn tappning

Som en av endast två utländska artister framförde sedan svenska Laleh sin hit 'Some die young'. Låten framfördes i en lugn tappning, och efter låten var det en rörd Laleh som tackade publiken. Hon fick stora applåder av åhörarna som samlats på rådhusplatsen nedanför scenen.

Stoltenberg: Vi fyller gatorna igen

I augusti i fjol hölls den första minneskonserten efter dåden, Jens Stoltenberg höll tal då, och även vid söndagens konsert höll han tal.

-Fler tar till motmedel mot hatfyllda yttringar. Hundra tusentals har upplevt styrkan i att stå samman och slå vakt om våra värderingar. Så har vi skapat mer öppenhet och mer demokrati, tillsammans.

-Idag är det tid att tacka alla som bidragit genom ett tungt år. Hans majestät kunonungen, som grät med sitt folk. Det är tid att tacka de frivilliga, räddningsmanskapen och räddningstjänsten. Det är de unga som har tagit vara på varandra. Alla som varit del av rättegången, och som bidragit med en värdighet och med ro. Det är så oändligt många.

Springsteen överraskade

Ryktena om att legendaren Bruce Springsteen skulle dyka upp på minneskonserten visade sig vara sanna.

-Vi är ärade att vara inkluderade här. För alla oss som älskar demokrati och tolerans så var det som hände en stor internationell tragedi. Jag spelar den här låten som en bön om en fridfull framtid för Norge, och jag vill dedikera den här låten till familjer som förlorat någon de älskar, sade Bruce Springsteen, innan han framförde en finstämd version av 'We shall overcome' till publikens stora jubel.

Barn av regnbuen togs tillbaka – igen

Anders Behring Breivik påstod att låten 'Barn av regnbuen' används för att ”hjärntvätta” norska barn. I en mäktig sångdemonstration i slutet av april ”tog man sången tillbaka” när 40.000 norrmän sjöng den tillsammans med visdiktaren Lillebjörn Nilsen. På söndagens minneskonsert var det dags igen, och på det regniga torget lyftes återigen rosor upp i skyn samtidigt som sången ekade över staden.

Minneskonserten blev avslutet för den nationella minnesdagen över 22 juli-attackerna i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Årsdagen av 22 juli-dåden

Mer i ämnet