”Jag handlar förnödenheter och ser till att det kommer fram dit det ska”, säger Sonja Dunkars, från Bromma, som avbröt semestern och började hjälpa till efter regnkatastrofen. Foto: TT/Privat

Hundratals döda – då avbröt hon semestern och startade hjälpinsats

Uppdaterad
Publicerad

Sonja Dunkars, från Bromma, var på semester i Indien. Då drabbades landet av översvämningskatastrofen. Nu har hon avbrutit semesterresan, bett vänner swisha pengar – och börjat hjälpa nödutsatta på plats.
– Jag står precis i affären och införskaffar barnmat och blöjor, säger hon när SVT Nyheter ringer upp.

Sonja Dunkars är på resa i Indien sedan några veckor tillbaka. Hon har flera vänner där och reser dit ett par gånger per år. Men det hon har bevittnat de senaste dagarna har hon aldrig sett förut.

– Det går inte att beskriva med ord hur det är här nere. Det är en katastrof utan dess like. Det dör hundratals människor. Och oändligt många är utan bostäder. Och nu börjar bensinen ta slut också så det går inte att transportera. Många är helt isolerade i det här kaoset, säger Sonja Dunkars.

Över 350 personer har hittills dött efter de kraftiga monsunregnen i delstaten Kerala i Indien. Över 800 000 människor har tvingats lämna sina hem.

Samlade in 21 000 kronor

När Dunkars insåg hur stor katastrofen var tog hon kontakt med vänner och bekanta i Sverige. Hon bad dem swisha pengar och den vägen lyckades de tillsammans skrapa ihop 21 000 kronor. Pengarna använder hon nu till att hjälpa på plats. Någon avkopplande semester blir det inte den här gången.

– Jag skänker inte vidare pengarna, det går inte här i Indien, men jag handlar förnödenheter och ser till att det kommer fram dit det ska.

Hon fortsätter:

– Jag känner mig väldigt privilegierad och har en fin krets människor runtomkring mig. Här nere är 21 000 kronor väldigt mycket pengar, säger hon.

Lång lista med förnödenheter

När Dunkars räknar upp vad hon har köpt för pengarna blir det en lång lista; blöjor, bindor, vatten, ris, tvål och tändare. Hon fyller bilar med varor som hon sedan lämnar på särskilda samlingspunkter. Själv är hon däremot blygsam över sina insatser.

– Jag är inte viktig i det här sammanhanget. Det är läget här nere som är av yttersta vikt och alla medmänniskor vi har här nere, säger hon.

Om en vecka ska Dunkars flyga hem till Sverige, enligt planen. Men hon är övertygad om att hon kommer fortsätta hjälpa till även efter det.

– Jag gör allt jag kan medan jag är på plats men katastrofen kommer inte ta slut om en vecka. Jag räknar med att samla in mera och fortsätta hjälpa till, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer