Stor bränslekris i Storbritannien – nu ska militären hjälpa till

Uppdaterad
Publicerad

Bränslekrisen i Storbritannien kräver omfattande åtgärder. Förutom att snabbt ändra lagstiftningen har regeringen satt in landets militär.

– Folk är oroliga och undrar om det verkligen är någon lättnad på gång, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter i London.

Bensinbristen fortsätter att orsaka kaos i Storbritannien.

I vissa regioner har hela 90 procent av alla bensinmackar slut på drivmedel. Många har panikköpt bränsle, vilket har fått regeringen att tillfälligt ändra lagen så att konkurrerande mackar kan samarbeta om bensinen.

– Folk hamstrar bensin som dårar. Det leder till långa köer vid mackarna. Jag har själv sett det i Brighton och London, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i Morgonstudion.

Hon berättar att det vid flera tillfällen har uppstått slagsmål när folk försöker tränga sig före.

– Det är allvarligt. Man talar också om att vårdpersonal har svårt att få tag på bensin och inte kan ta sig till jobbet.

”Det är pinsamt”

Bristen på drivmedel beror på problem med chaufförer till transporter av bränsleleveranser. Detta anses vara en konsekvens av brexit och coronapandemin.

En bilist berättar för SVT att hon kört runt hela morgonen för att hitta bränsle. Hon har hittills besökt fyra bensinmackar, alla var stängda. En annan bilist beskriver situationen som generade.

– Det är pinsamt, som att vi bor i ett utvecklingsland, säger Emile Jomaa.

Regeringen: Lättnad närmar sig

Under onsdagen meddelade Storbritanniens regering att det inte längre hamstras lika mycket bränsle som i helgen och början av veckan.

– Jag sympatiserar med alla som oroar sig över resor och om de kan använda sina bilar som vanligt för att träffa nära och kära. Jag vet hur frustrerade det måste vara att oroa sig över brist på drivmedel, säger premiärminister Boris Johnson.

– Enligt branschen börjar leveranserna att fungera som de ska. Jag uppmanar alla att fortsätta precis som vanligt och tanka när det verkligen behövs.

Militära lastbilschaufförer sätts in

Samtidigt är landets militär redo att leverera bensin till mackar.

– Från och med i dag kommer militära lastbilschaufförer att sättas in och köra ut bensinen. Det är lite oroligt naturligtvis, folk undrar om det verkligen är någon lättnad på gång, säger Anna-Maja Persson.

Hur lång tid det tar innan landet har ett fungerade försörjningssystem igen är ännu oklart.

– Långsiktigt är ett problem. Det saknas 100 000 lastbilschaufförer Storbritannien. Många är oroliga för julen, hur ska det bli? Kommer det att bli brist på varor? I går sa regeringen att de inte kan lova att det inte blir störningar till jul så det får man nog räkna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.