Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur långa köer ringlar till öppna bensinmackar runt om i Storbritannien. Foto: Peter Byrne/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brist på chaufförer orsakar bensinkris i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lastbilschaufförer i Storbritannien har orsakat en logistisk kris. De senaste dagarna har långa köer bildats vid bensinmackar då folk bunkrat bensin. Nu införs tillfälliga visum som ska underlätta för utländska chaufförer att komma och arbeta i landet.

5 000 utländska lastbilschaufförer kommer att erbjudas tidsbegränsade visum, meddelar den brittiska regeringen på lördagskvällen. Ytterligare 5 500 visum släpps för arbetare i fjäderfäindustrin.

De tillfälliga arbetstillstånden är giltiga i tre månader och ska säkra leveranserna inför julhelgen.

Pandemi och EU-uttåg har försvårat

Bristen på lastbilschaufförer är inget nytt problem i Storbritannien. Svårigheterna har sin grund i brexit, då många förare försvann från marknaden. En del flyttade tillbaka till sina hemländer medan andra slutade köra till Storbritannien på grund av de utökade gränskontrollerna, skriver BBC.

Problemet förvärrades sedan av coronapandemin. Stängda gränser har gjort det svårt för utländska chaufförer att jobba i landet, samtidigt som förarprover för nya lastbilschaufförer har skjutits upp.

Det var dock inte förrän landets coronarestriktioner lättades tidigare i år som bristen blev märkbar på riktigt. Leveranskedjorna kunde inte hålla jämna steg med den ökade konsumtionen, och enligt BBC saknas idag hela 100 000 förare i landet.

Långa köer till pumparna

Logistikproblemen har fått konsekvenser för en rad branscher i Storbritannien. I livsmedelsbutiker står vissa hyllor tomma och flera stora snabbmatskedjor har tvingats plocka bort produkter för sina menyer.

Just nu är problemen dock som mest påtagliga i drivmedelsbranschen. Bristen på personal som kan köra tankbil har tvingat bensinmackar att stänga över hela landet. På öppna mackar syns långa köer av människor som panikköper bensin, men från regeringens sida kommer lugnande besked.

– Fortsätt bara som vanligt. Drivmedel finns och det fortsätter flöda, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer