USA:s ståltullar var huvudämne när statsminister Stefan Löfven hälsade på hos Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel häromveckan. Nu ska samma ämne diskuteras när herrarna möts igen, tillsammans med övriga EU-ledare, på veckans toppmöte i Bryssel. Arkivfoto. Foto: TT

Spänd EU-väntan på tullbesked från Trump

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det är svårt att bedöma möjligheterna för att EU blir undantaget från USA:s ståltullar.

– Vi hoppas på det bästa, sade Löfven när han kom till EU-toppmötet.

När statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor sätter sig för att tala handel i eftermiddag lär uppmärksamheten vara riktad minst lika mycket mot USA och president Donald Trumps Twitter-konto.

Löfven uppger att det inte är stålet från EU som är USA:s problem, utan Kinas överkapacitet att producera stål för världsmarknaden.

USA:s nya tullar

Inget besked

Fortfarande finns inte några besked om huruvida EU slipper de tullar på stål och aluminium som USA inför från och med i morgon.

Men snart kommer det, berättar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, just tillbakaflugen från Washington där hon har träffat handelsminister Wilbur Ross och handelsrepresentanten Robert Lighthizer.

– Jag mötte minister Ross och vi hoppas att han kommer att rekommendera president Trump att hela EU ska undantas. Men vi vet inte säkert ännu, säger Malmström inför EU-parlamentets handelsutskott.

”Inget hot till USA”

Om det blir via Twitter eller i ett pressmeddelande som beskedet kommer är ännu oklart. Men Malmström är ändå förhoppningsfull om att EU:s ”starka argumentation och starka enighet” ska ha hjälpt.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:s nationella säkerhet, säger Malmström och betonar samtidigt att EU inte har förhandlat med USA ”under hot”.

Giftet i Salisbury

Dagens andra huvudnummer i ett fullspäckat schema är situationen kring nervgiftattacken i brittiska Salisbury mot den förre ryska agenten Sergej Skripal och hans dotter. Premiärminister Theresa May ska i eftermiddag informera sina kollegor om senaste nytt, varpå ett gemensamt uttalande väntas.

Några nya sanktioner mot Ryssland blir det emellertid inte i dag. Däremot skulle ledarna kunna enas om att be EU:s utrikeschef Federica Mogherini att förbereda sådana.

– Men vi har ännu inte fått något önskemål från våra kollegor i London om att lägga fram nya restriktiva åtgärder på bordet, förklarade en högt uppsatt EU-källa häromdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet