Spänd stämning inför irländsk abortomröstning

Uppdaterad
Publicerad

I dag håller Irland folkomröstning om sin stränga abortlagstiftning. Ja-sidan, som alltså vill lätta upp lagstiftningen och legalisera fler aborter, leder men många har ännu inte bestämt sig.

De två sidorna i den irländska abort-omröstningen har kampanjat in i det sista och på plats beskriver Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent, ett osäkert läge.

– Det är laddat och det är faktiskt nervöst, även bland dem som kampanjar för ja-sidans om leder i opinonsundersökningarna finns en nervositet, säger han.

-  För väldigt många människor betyder den här omröstningen väldigt mycket.

Kontroversiell fråga

Frågan är onekligen känslig, och en vattendelare i ett land där kyrkan traditionellt haft en stark konservativ roll i samhället.

I dag tillåts bara abort om kvinnans liv anses vara i fara, och olagliga aborter kan ge hårda straff på uppemot 14 års fängelse.

Men Irland har över tid blivit allt mer sekulärt, och det är alltså ja-sidan som vill ha en mer tillåtande lagstiftning som leder i opinionsundersökningarna. Med det sagt är läget långt ifrån avgjort.

Många osäkra

– Det som kan kasta om saker är att det är väldigt många som fortfarande är osäkra, säger Christoffer Wendick och pekar på en opinionsundersökning från veckan.

– Var fjärde eller var femte väljare hade fortfarande inte bestämt sig, vilket är mycket.

Ett officiellt resultat från omröstningen väntas först på måndag.

Fakta: Folkomröstningen i Irland

Irländarna röstar den 25 maj om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans ”rätt till liv”. Vid ett ja till att avskaffa skrivningen får sedan parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då kvinnans liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Källa: AFP, Amnesty (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.