SNP segrare i valet – missade egen majoritet med en plats

Uppdaterad
Publicerad

Det skotska nationalistpartiet SNP segrade i parlamentsvalet – ett ynka mandat kort från egen majoritet.

Men tillsammans med de Gröna finns det en majoritet som vill få till en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

Rösträkningen efter torsdagens val i Skottland drog ut på tiden. Men under lördagskvällen stod det ändå klart att SNP tagit en klar valseger med 64 mandat, ett mer än man tog i det förra valet.

– Jag vill tacka folket i Skottland för att de litar på mig och SNP än en gång. Vi kommer att arbeta för att återbetala det förtroendet varje dag, säger SNP-ledaren och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon i ett segertal.

Men någon egen majoritet blev det inte. För det krävs 65 mandat, och med en enda mandatplats missar SNP det mål man satt upp inför valet.

Får söka stöd hos de Gröna

Trots den missade egna majoriteten finns det en majoritet i parlamentet Holyrood som vill få till en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Söker SNP stöd hos de Gröna, som fick åtta platser, når partierna tillsammans upp i 72 mandat, något som Nicola Sturgeon klartgjorde i en passning till London.

– Till den Westminster-politiker som försöker stå i vägen för det kan jag säga två saker: För det första söker du inte bara bråk med SNP, du söker bråk med det skotska folkets demokratiska önskan. För det andra kommer du inte att lyckas, säger Sturgeon.

Ett slutresultatet väntas komma senare under lördagskvällen. Men klart är att rekordmånga skottar tagit sig till vallokalerna.

Enligt Sky News har 63,7 procent av de röstberättigade röstat till i valet till det skotska parlamentet Holyrood, den högsta siffran någonsin i Skottland för denna typ av val.

Kan bli maktkamp med London

Rösträkningen följs med spänd förväntan på 10 Downing Street där premiärminister Boris Johnson bestämt motsätter sig en ny folkomröstning. Argumentet är att skottarna fick en chans att säga sitt 2014, då en majoritet sade nej till att bryta sig loss.

– Jag anser att en folkomröstning under nuvarande omständigheter vore oansvarigt och hänsynslöst, säger Johnson i en intervju med The Daily Telegraph.

Förespråkare för en ny omröstning menar dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, där 62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.

Val i Skottland

Torsdagen den 6 maj hölls val till det skotska parlamentet Holyrood.

Parlamentet ligger i Edinburgh och har 129 ledamöter. Största parti är nationalistpartiet SNP, som idag har 61 platser och regerar i minoritetsställning. Sedan 2014 leds det av Nicola Sturgeon. Partiet har arbetat för ett självständigt Skottland sedan 1934. Politiskt står det något tiill vänster om Labour.

SNP:s förre ledare Alex Salmond billdade Albapartiet i mars 2021. Partiet vill se en hårdare linje för att få den brittiska regeringen att gå med på ny folkomröstning om självständighet.

Viktiga oppositionspartier är skotska konservativa Tories, Labour och Liberaldemokraterna.

Samma dag hålls flera val i andra delar av Storbritannien. I England röstar befolkningen om kommunfullmäktige och borgmästare. I Wales ska invånarna välja ett nytt regionparlament.

Källa: Utrikespolitiska institutet, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.