Det är inte omedelbart klart hur det blir med åtalen mot Puigdemont i ljuset av tisdagens domstolsbeslut – samt om Puigdemont och hans ministrar faktiskt kommer att återvända frivilligt. Foto: TT

Spanien drar in efterlysning av katalanska ledare

Uppdaterad
Publicerad

Spanien drar tillbaka den internationella efterlysningen av Carles Puigdemont och fyra andra katalanska ledare som befinner sig i Belgien. Högsta domstolen i Madrid har rivit upp ordern om gripande av expolitikerna, rapporterar spanska medier.

Beslutet om att dra tillbaka den internationella efterlysningen kommer samtidigt som valrörelsen inför nyvalet i Katalonien drar i gång.

Domaren Pablo Llarena förklarar sitt beslut dels med att Puigdemont med flera förklarat sig villiga att komma hem frivilligt, dels att två europeiska rättsinstanser inte ska arbeta med fallet parallellt.

Kataloniens avsatte president, Carles Puigdemont, flydde till Belgien efter att centralregeringen i Madrid tog över styret av Katalonien som följd av den olagliga folkomröstningen om katalansk självständighet.

Anklagade för uppror och uppvigling

Spanien hade tidigare utfärdat en europeisk arresteringsorder mot honom och ytterligare fyra avsatta ministrar och har försökt få dem utlämnade från Belgien.

Spaniens riksåklagare vill ställa Puigdemont och andra katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Förhandlingar om utlämning

Förhandlingarna om huruvida Belgien skulle lämna ut Puigdemont och de övriga ministrarna inleddes i går vid Bryssels tingsrätt. Enligt en av Puigdemont advokater väntades ett beslut i frågan komma den 14 december.

Men nu har alltså Högsta domstolen i Madrid rivit upp ordern om gripande av expolitikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet