Spanien har nu fler dödsfall i covid-19 än Kina. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Spanien går om Kina – näst högsta dödstalet i världen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i covid-19 i Spanien fortsätter att stiga. På ondagen redovisade landets hälsomyndighet 738 dödsfall det senaste dygnet – den högsta siffran hittills på ett dygn. Med 3 434 dödsfall har Spanien nu gått om Kina – endast i Italien har fler smittade avlidit.

Med totalt 47 610 konstaterade smittfall ligger Spanien nu på fjärde plats bland världens länder – bara Kina, Italien och USA har haft fler fall.

738 är också det tredje högsta antalet dödsfall per dygn som rapporterats någonstans i världen. Italien konstaterade den 21 mars 793 dödsfall, och den 24 mars 743.

Coronapandemin

Nationellt nödläge

Läget i Spanien har försämrats snabbt de senaste dagarna – i Madrid har man tvingats förvara kroppar i en ishall, och militären har på äldreboenden hittat döda och övergivna äldre i sängarna.

Enligt tidningen El País sprider sig coronaviruset nu snabbare och bredare än i Italien. Nationellt nödläge råder, och endast matbutiker, apotek, tobakshandlare och bensinstationer håller öppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet