Spanien inför medborgarlön: ”Från början jättehårt motstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Finland har tidigare gjort försök med medborgarlön, utan önskvärd effekt. Nu har Spanien på rekordtid lanserat en basinkomst, efter larm om utbredd fattigdom i coronakrisens spår.

– Från början var det ett jättehårt motstånd från oppositionen, säger SVT:s utrikeskorrespondent Katia Elliott.

Spanien hamnade i världens blickfång när covid-19-dödstalen hastigt steg tidigt under pandemin. Smittan har lämnat efter sig över 28 000 döda – men krisen har även accelererat de redan innan pandemin stora inkomstklyftorna i landet.

Och det är ofta de fattiga som har drabbats värst av smittan.

– Man ser att smittspridningen har tagit lättare fart i de områden där man lever under dåliga levnadsförhållanden, säger SVT:s utrikeskorrespondent Katia Elliott i Morgonstudion, och fortsätter:

– Det är en utbredd fattigdom i Spanien nu.

Redan innan pandemin slog FN larm om att en fjärdedel av spanjorerna levde på gränsen till fattigdom. Liknande varningar kom från EU-kommissionen, som efterlyste åtgärder för att förbättra situationen för de ekonomiskt utsatta.

Över två miljoner omfattas

Sedan dess har Spanien på rekordtid lanserat en medborgarlön, en basinkomst för de allra mest utsatta. Spaniens regering gav förslaget grönt ljus i slutet av maj.

– Från början var det ett jättehårt motstånd från oppositionen. Men när det här skulle röstas igenom så hade pandemin kommit i gång och då var det ingen som röstade emot.

Basinkomsten kan uppgå till uppemot 12 000 kronor i månaden. För att söka bidraget måste man vara mellan 23 och 65 år.

– Regeringen har räknat ut att det är 850 000 hushåll som kommer att ta del av det här, drygt 2,3 miljoner spanjorer, säger Katia Elliott.

Finsk medborgarlön minskade inte arbetslösheten

Finland har tidigare genomfört ett experiment med medborgarlön, men när studien avslutades visade det sig att arbetslösa varken fick mer jobb eller högre lön. Och nu växer kritiken även i Spanien.

– Jag hör jättemånga som säger att: ”Nu kommer folk inte vilja jobba”. Att man inte uppmuntras till att söka jobb och man kanske också uppmuntrar till svartjobb.

Samtidigt får lanseringen av en medborgarlön beröm från Internationella valutafonden.

– Spanien måste göra någonting eftersom orättvisorna är så djupa, säger Elliott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.