Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av dem som är kritisk till förslaget är Silvia Miró, som menar att det ökar risken för stigmatisering. Foto: Filip Huygens/SVT

Spanien kan bli först i Europa med ledighet för menssmärtor

Uppdaterad
Publicerad

Betald ledighet tre dagar i månaden för kvinnor med kraftiga menssmärtor. Det kan snart bli verklighet i Spanien, som i så fall blir först i Europa. Men förslaget är omdebatterat och kritiker varnar för att det kan missgynna kvinnor.

Anna Bassels i Tiana utanför Barcelona lider av endometrios och har, som en följd av sjukdomen, sedan några år tillbaka mycket starka smärtor när hon har mens.

– Jag kände mig svag och ensam. Vad är det för fel på mig? berättar Anna Bassels att hon brukade fråga sig.

Snart kan hon och alla andra spanska kvinnor med kraftiga menssmärtor få betald ledighet tre dagar i månaden. Parlamentet röstade för i december och nu ligger frågan hos senaten. Går det igenom blir Spanien först i Europa.

Minska tabuet

Tanken är att underlätta för dem som har så ont att de inte kan jobba. Slippa läkarbesök varje månad, slippa ta sjukdagar eller semesterdagar eller jobba trots smärtan. Och minska tabut kring mens.

Men förslaget är omdebatterat och kritiker menar att reformen är onödig och varnar för att det kan missgynna kvinnor på arbetsmarknaden.

Se reportaget i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.