Spanien skickar trupper till Ceuta

Publicerad

Över 8 000 personer har tagit sig från Marocko över gränsen till spanska Ceuta sedan i måndags. Spänningarna mellan de två länderna fortsätter att öka. Nu skickar Spanien militära trupper till Ceuta, uppger The New York Times.

Trupper och helikoptrar syntes i Ceuta under dagen, ett resultat av Spaniens reaktion på att tusentals migranter tagit sig över gränsen från Marocko. I början av veckan hade över 8 000 personer, varav 2 000 är barn, på något sätt – oftast genom att simma eller via uppblåsbara flottar – tagit sig till spanska Ceuta.

Enligt Spaniens inrikesminister, Fernando Grande-Marlaska, har omkring 6 500 personer skickats tillbaka.

Spänt mellan länderna

Inrikesministern menar att situationen nu har blivit lite lugnare jämfört med tidigare dagar och säger att han hoppas att den diplomatiska dispyten med Marocko kommer att vara kortvarig.

Vissa bedömare menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Spanien efter att självständighetsrörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali vårdats för covid-19 på ett spanskt sjukhus. Polisario kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen. Han tog sig in i Spanien med ett algeriskt pass och förfalskat namn. Spansk domstol kommer i början av juni att kalla Brahim Ghali till ett förhör angående misstankar om krigsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.