Pilotprojektet pågår under två år och företagen förbinder sig att minska antalet arbetstimmar under en vecka med minst tio procent. Arkivbild. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spanien testar effekten av kortare arbetsvecka

Uppdaterad
Publicerad

En förkortad arbetsvecka – utan lägre lön – kan bli verklighet i Spanien. På fredagen lanserade den spanska regeringen ett pilotprojekt som ska testa hur produktiviteten påverkas.

Projektet ska testas under två år av mindre och medelstora företag. Syftet är att ta fram arbetsreformer som kan ”generera en ökning av produktiviteten som kompenserar lönekostnader”, enligt landets arbetsmarknadsdepartement.

De företag som är intresserade av att delta i projektet förbinder sig att minska antalet arbetstimmar med minst tio procent för åtminstone en fjärdedel av personalen.

I gengäld får företagen statligt stöd som är utformat för att kompensera för påverkan på produktionen och för administrativa kostnader som projektet medför.

Flera bolag har redan testat kortad arbetsvecka

När effekterna är bedömda ska regeringen avgöra om systemet ska omfatta hela ekonomin, enligt departementet.

Flera stora spanska företag – inklusive telekomjätten Telefonica och modegruppen Desigual – har under de senaste åren testat eller i vissa fall antagit en fyradagarsvecka. Inom industrin har testen dock varit få och de flesta har lett till lönefall.

Frågan har visat sig vara känslig med uppmuntrande fackföreningar mot chefer som anser att åtgärden kan bli svår att vidta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.