Foto: Pablo Torres/SVT

EU: Katalanska omröstningen är ogiltig

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska polisens agerande mot röstande och vallokaler i Katalonien skapar starka reaktioner över hela kontinenten. EU-kommissionen anser att omröstningen är ogiltig – men säger samtidigt att det är en intern angelägenhet för Spanien.

Många upprördes över att inte ett ord hördes från några EU-representanter om söndagens röstning i Katalonien och de efterföljande våldsamheterna. Under måndagens dagliga presskonferens uttalade sig EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas till slut, i knappa ordalag.

– Gårdagens omröstning i Katalonien var inte laglig, den följde inte den spanska grundlagen. Men det här är en intern fråga för Spanien som måste hanteras i enlighet med spanska grundlagar, betonade han.

Kataloniens självständighetskamp

Han uppmanade landets regering att samtala med katalanska myndigheter.

– Kommissionen anser att det här är en tid för enighet. Vi manar alla parter att gå från våldsamheter till dialog. Våld kan aldrig vara en lösning, betonar samtidigt Schinas.

Tusk samtalade med Rajoy

Unionens permanente rådsordföranden Donald Tusk talade senare under måndagen i telefon med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

”Jag delar hans grundlagsmässiga argument men vädjade till honom att hitta sätt för att undvika ytterligare upptrappning och användande av våld”, skrev Tusk på Twitter efteråt.

Foto: Pablo Torres/SVT

Som väntat bombarderades EU-kommissionen under dagen av frågor om händelserna i Katalonien, men presstalesmannen undvek att ge några utförligare svar eller gå in på några detaljer.

– Det är vi som avgör när vi ska göra våra uttalanden, ingen annan. Jag vet inte när ni tycker att det är sent eller tidigt, men vi gör det när vi anser att vi har alla relevanta uppgifter, svarar Schinas exempelvis på frågan om varför det har dröjt så länge innan kommissionen kommenterat.

EU-parlamentet kommer hålla en extrainsatt debatt om situationen i Katalonien på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet