Foto: SVT

Spanska regeringens dilemma: hitta en ny grav åt diktatorn

Uppdaterad
Publicerad

Francos kvarlevor ska grävas upp och flyttas enligt ett spanskt regeringsbeslut. Men det har visat sig vara problematiskt och flytten riskerar att riva upp gamla sår.

Den 20 november infaller årsdagen av den spanske diktatorn Francisco Francos död, vilket högtidlighålls av fascister och falangister.

De samlas vid ”De stupades dal”, ett monument för båda sidor i spanska inbördeskriget. Där är över 30 000 stupade i kriget begravna, men även Franco. Den spanska regeringen har beslutat att Francos kvarlevor ska flyttas för att dalen ska kunna hedra alla krigets offer.

Men att hitta en ny plats har visat sig vara problematiskt. Diktatorns släktingar vill att kvarlevorna flyttas till katedralen i centrala Madrid, som riskerar att bli en ny samlingsplats för Francosympatisörerna i stället för det mer avlägset belägna monumentet.

Se SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendicks reportage i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.