Spaniens förre diktator General Francisco Franco (år 1966 till höger) dog 1975 och ligger begraven vid ”De stupades dal” utanför Madrid Foto: TT arkiv

Spaniens regering godkänner flytt av Francos kvarlevor

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens nya socialistregering gav på fredagen grönt ljus till att gräva upp och flytta Francisco Francos kvarlevor – ett projekt som väcker ont blod på flera håll.

Dekretet från regeringen gör det juridiskt möjligt att flytta kvarlevorna från det omstridda monumentet i ”De stupades dal” (El Valle de los Caídos), 43 år efter diktatorns död.

Premiärminister Pedro Sánchez har haft frågan högt på sin agenda sedan han och socialistpartiet PSOE tog över makten i början av sommaren.

”Oförenligt med demokratin”

– Det är orimligt att i ett demokratiskt land ha ett mausoleum tillägnat en diktator, sade regeringspartiets gruppledare i senaten Ander Gil inför beslutet.

Beslutet att flytta diktatorns kvarlevor fattades av Spaniens parlament redan 2017. Den sedermera avsatta konservativa regeringen var dock emot beslutet och gjorde därför ingenting för att få det genomfört.

Monumentet vid De stupades dal (Valle de los Caídos) där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Foto: Paul Wite, TT

Underjordisk kyrka

Monumentet där kvarlevorna efter general Franco (död 1975) vilar, byggdes redan under hans tid vid makten. Trots att mycket arbete utfördes av tvångsarbetande politiska fångar kostade projektet enorma summor. Detta under en tid då Spanien var ett av Europas fattigaste och minst utvecklade länder, åratal innan turisterna började hitta dit.

Det gigantiska monumentet består bland annat av en stor underjordisk basilika insprängd i ett berg som har ett 150 meter högt kors på toppen. Förutom diktatorn själv ligger över 30 000 stupade från båda sidor i inbördeskriget 1936-1939 begravna på platsen.

Inne i den kristna helgedomen är det inte tillåtet att öppet hylla diktatorn, men utanför monumentet brukar högerextrema hålla samlingar, inte minst på Francos dödsdag den 20 november.

Högerextrema falangistanhängare gör fascisthälsningen vid Francos monument i ”De stupades dal”. Foto: Bernaty Armague, TT arkiv

Den nytillträdda vänsterregeringen vill nu förvandla Valle de los Caídos till ett monument för att hedra alla krigets offer. En vision som är svår att förverkliga så länge Franco, som startade det blodiga inbördeskriget med målet störta den folkvalda republiken, vilar på platsen.

– Demokratin är inte förenlig med ett gravmonument där Francos minne hyllas, sade vice premiärminister Carmen Calvo vid en presskonferens efter beslutet, enligt El País.

Enligt regeringen kan själva uppgrävningen av diktatorns stoft inledas vid slutet av året.

Släktingar på tvären

Innan planerna kan sättas i verket måste dock dekretet få ett slutligt godkännande av parlamentet. Så väntas det också bli eftersom det backas upp av PSOE:s stödpartier: vänsterpartiet Podemos, de katalanska separatistiska partierna samt ett baskiskt nationalistparti.

General Francos efterlevande är dock inte glada. Hittills har de vägrat att gå med på att låta kvarlevorna flyttas till familjegraven i den nordvästliga provinsen Galicien. Men om de inte själva väljer ut någon ny plats blir det upp till regeringen att utse en, menar vice premiärminister Calvo.

Oppositionen protesterar

Även oppositionen motsätter sig flytten, och har hotat att utmana regeringens beslutet i domstol.

– Det tycks viktigare (för premiärminister Sánchez) att återuppväcka spöken ur det förflutna än att försöka locka människor med framtiden, säger Pablo Casado, ny ledare för konservativa Partido Popular.

Fakta: De stupades dal

  • Monumentet byggdes 1940–1958 i San Lorenzo de El Escorial nordväst om Madrid av Francoregimen. Diktatorn invigde platsen den 1 april 1959.
  • Kvarlevorna av 33 847 stupade från båda sidor i spanska inbördeskriget (1936-39) finns begravda på platsen.
  • General Francisco Franco, som dog 1975, vilar i basilikan som är en del av monumentet. Där ligger även José Antonio Primo de Rivera, grundare av det fascistiska Falangistpartiet.
  • Ovanför basilikan, som är insprängd i berget, står ett 150 meter högt kors som syns på milsvida avstånd.
  • På Francos dödsdag den 20 november vallfärdar fortfarande falangister och fascister till De stupades dal (El valle de los caídos).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.